Češi považují půjčky za riziko, ale zároveň za přirozenou věc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Máte tolik splátek, že nevíte, kterou platit dříve? Hrozí vám exekuce? Zeptejte se odborníka, co s tím dělat!
Průzkum ukázal, že neumíme hospodařit s penězi. To pak Čehcy dostává do hluhové pasti. Účtů je tolik, že je nestíháme splácet.
S pár tisícovkami 13. platu navíc letos může počítat jen velmi málo zaměstnanců
4
Fotogalerie

Drtivá většina Čechů považuje půjčky a dluhy za riziko, myslí si to 87 procent lidí. Zároveň je ale 82 procent dotázaných přesvědčeno, že půjčování peněz a pořizování věcí na dluh je v dnešní době přirozenou součástí života. Téměř třetina lidí pak míní, že za půjčky se člověk musí trochu stydět. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

S výrokem, že půjčovat si peníze nebo nakupovat na dluh je nepřijatelné, souhlasí 45 procent Čechů, nesouhlasí 51 procent. V menšině jsou ale ti, kteří se domnívají, že se půjčky vyplatí, jejich podíl je pouze 30 procent.

Od posledního výzkumu v roce 2016 se o šest procentních bodů snížil souhlas s výrokem, že pořizovaní věcí na dluh je nesprávné. „U ostatních výroků k statisticky významnému posunu v rozložené odpovědí nedošlo. V delší časové perspektivě je třeba zdůraznit, že rozložení názorů naší veřejnosti se vůbec nemění v případě rizikovosti dluhů (souhlas) a studu (nesouhlas),“ uvedli statistici.

Češi nejvíce akceptují půjčky na bydlení, přijatelné jsou pro 90 procent dotázaných. Půjčky na studium toleruje 76 procent lidí, na podnikání 74 procent lidí, na auto 64 procent a na spotřební zboží 63 procent lidí. Půjčky na dovolenou a především na vánoční dárky naopak většina Čechů považuje za nepřijatelné.

Pro 58 procent z těch, kteří nějakou půjčku mají, je splácení snadné. Průměr deklarovaných měsíčních splátek byl 6551 korun. Naprostá většina lidí je pak přesvědčena o tom, že je důležité vytvářet si v rodinných financích rezervy na nečekané výdaje.