Průměrná sazba hypoték v dubnu klesla, objem byl rekordní

hypotéky, ilustrační foto

hypotéky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Pobočka Hypoteční banky, ilustrační foto
hypotéky, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Průměrná úroková sazba hypoték v dubnu po třech měsících nárůstů klesla na 2,39 procenta z březnových 2,45 procenta. Objem hypoték sice proti březnu klesl, přesto jich banky poskytly za 17,85 miliardy korun, což znamenalo nejsilnější duben v historii. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla.

"Pokles sazeb je překvapivý i přesto, že Česká národní banka již v březnu dvakrát snížila sazby. Banky se totiž vypořádávají s vyšším rizikem a stále ještě přijímají žádosti o odklad splátek. Do hry ale vstupuje i konkurenční boj. Sazby v březnu a dubnu snížily především menší banky," uvedl specialista Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Očekávaný dramatický propad hypotečního trhu kvůli pandemii koronaviru nepřišel. V dubnu banky poskytly 6744 hypoték. V meziročním srovnání vzrostl jejich počet o 349 a objem o více než 3,2 miliardy korun. "Proti březnu sice poskytly banky o 650 hypoték méně a objem poklesl téměř o miliardu korun, přesto objem poskytnutých hypoték letos v dubnu překonal i dosud rekordní duben roku 2017, a stal se tak nejsilnějším dubnem v historii ukazatele," podotkl.

Vzhledem k tomu, že banky přes uvolnění úvěrových limitů poskytují hypotéky převážně do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) místo povolených 90 procent, je dubnový výsledek nečekaný.

"Zájemce o hypotéku je kvůli většímu riziku případného budoucího nesplácení ještě pod větším drobnohledem než před koronavirovou krizí. Banky omezují například i některé druhy příjmů, které akceptují pro výpočet bonity žadatele. S hypotékou se nyní mohou rozloučit lidé, kteří pracují například v cestovním ruchu či pohostinství," dodal Sýkora.

Úrokové sazby hypoték by kvůli nejistotě, která panuje na hypotečním trhu, výrazněji klesat nemusely. Na začátku května snížila hypoteční sazby Moneta Money Bank, a to o 0,2 procentního bodu na 2,62 procenta. Banka Creditas od poloviny května zlevnila hypotéky o 0,21 procentního bodu na 2,09 procenta. Největší hypoteční banky ale zatím stále vyčkávají.