Půjčky na Vánoce se musí platit i po Vánocích. Ne každý to zvládne

Vánoce, nákupy, ilustrační foto

Vánoce, nákupy, ilustrační foto Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

vánoce, vánoční dárek, vánoční dárky, vánoční stromeček
2
Fotogalerie

Podle aktuálního průzkumu agentury Ipsos pro Českou bankovní asociaci (ČBA) letos Češi plánují za Vánoce vydat v průměru 12 700 korun. Mnozí si přitom na vánoční dárky a další náklady spojené se svátky půjčí peníze.

Podle zmiňovaného průzkumu za dárky utratí částku ve výši až 8000 korun. Další zhruba 3400 pak vydají za potraviny na vánoční stůl a dalších cca 1200 korun utratí za vánoční dekoraci. Avšak odborníci varují: I přesto, že zásady správného hospodaření s penězi jsou rok od roku lidem jasnější a snaží se jich držet, stále je tu podle odborníků velká skupina těch, kteří si na vánoční dárky peníze s klidem vypůjčí.

„Panující nejistota neovlivnila rozhodnutí Čechů si na dárky půjčit. Letos to plánuje zhruba desetina respondentů. V průměru si chtějí vypůjčit 10 600 korun,“ přibližuje výsledky průzkumu mluvčí ČBA Andrea Trudičová.

Překvapením v šetření pak je, že až 95 procent lidí se u nás domnívá, že vypůjčit si na nákup vánočních dárků není obecně dobrý nápad.

Půjčku je třeba si dobře rozmyslet

Další potíž související s půjčováním peněz je i to, že si tyto půjčky lidé sjednávají často za nevýhodných podmínek. To potvrzuje i finanční poradkyně ze skupiny Partners Lucie Baslová. Podle ní je bohužel právě období před vánočními svátky úrodnou půdou pro poskytovatele hlavně rychlých nebankovních půjček, které se při opožděné platbě obvykle velmi prodraží. A není výjimka, že skončí i exekučním výměrem.

„Úroky u rychlých půjček při jejich včasném neuhrazení dosahují i stovek a za určitých podmínek i tisíců procent. I když je pravda, že při zaplacení včas nabízejí úrok třeba i minimální. Riziko včasného nezaplacení, ať už v důsledku opomenutí platby, nebo toho, že nebudu mít peníze, je ale v takovém případě obrovské,“ vysvětluje finanční poradkyně.

Tip: Když se přesto pro půjčku rozhodnete, nabídky si nejprve pečlivě porovnejte

Mít se na pozoru podle ní přitom neplatí zdaleka jen pro rychlé půjčky, ale pro jakékoli vypůjčení peněz. Ještě dříve, než si lidé půjčí, by si proto dle jejího názoru měli v klidu a nejlépe doma rozmyslet, na co si chtějí půjčit a kolik za to zaplatí. Podstatné je si také přesně spočítat, jestli na zaplacení takové půjčky mají skutečně dostatek peněz, včetně finanční rezervy na bankovním účtu pro nečekané události.

„Zohlednit přitom musí i připsané úroky a poplatky za poskytnutí půjčky. A pro jistotu doporučuji své plány otevřeně probrat s blízkou osobou, která má obvykle nestranný pohled na celou záležitost,“ tvrdí Lucie Baslová s tím, že by si na vánoční dárky neměli půjčovat lidé bez finanční rezervy.

Kdo a na co nejčastěji půjčuje

O tom, že půjčka na pořízení vánočních dárků stojí za zvážení a v některých případech i za odmítnutí, dokládá i to, co si lidé za vypůjčené peníze nejčastěji kupují. Podle zmiňovaného průzkumu si o Vánocích na dluh pořídí spotřební elektroniku, a to ve více než polovině případů (57 procent). Jde například o mobilní telefony, notebook či herní konzole. Z průzkumu dále vyplývá, že rychlé půjčky na zbytné spotřební zboží si podstatně častěji sjednávají lidé s nižším socioekonomickým zázemím a nižším vzděláním.

„Právě oni přitom nebývají vždy důslední a trpěliví ve sledování smluvních podmínek a dostávají se později do dluhové spirály. A podstatně méně odolávají i novým trendům, jako je třeba čím dál tím oblíbenější služba odložené platby při nákupu na internetu,“ vysvětluje finanční poradkyně.

Podle ní službu BNPL (buy now, pay later) již letos nabízejí všechny velké internetové obchody. Jde v podstatě také o jistý druh půjčky, kdy se splatnost za zakoupené zboží odkládá na vybraný termín, obvykle do další výplaty. Podle Lucie Baslové ale i takovým nákupům je ideální se především v době předvánočního shonu raději vyhnout, protože i zde jde o pořízení zboží na dluh. A to v případě jeho pozdní úhrady znamená vždy finanční sankce.