Připravte se na hypotéku předem. Zkrátíte tím její vyřízení

hypotéky, ilustrační foto

hypotéky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

hypotéky, ilustrační foto
2
Fotogalerie

O nemovitosti je v této době velký zájem. Potřebuje-li tak zájemce na jejich koupi sjednat hypotéku, není času nazbyt. Je proto dobré už předem vědět, jaké dokumenty budou při jejím sjednávání potřeba předložit bance. Doba jejího vyřízení se tak díky tomu může výrazně zkrátit.

Nejen na nákup nemovitosti je ale možné čerpat hypotéku. V dnešní době slouží k financování různých bytových potřeb. Nejčastěji ji klienti bank v České republice využívají na koupi již existujících bytových jednotek, rodinných domů nebo stavebních pozemků.

„Hypotéku je možné rovněž využít na financování výstavby rodinného domu, rekonstrukci nemovitosti, koupi bytu v rámci developerského projektu, refinancování stávající hypotéky, zpětné proplacení výstavby a rekonstrukce nebo třeba k vypořádání společného jmění manželů,“ říká finanční specialistka Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

V případě, že klient plánuje koupit nemovitost, ale ještě nemá vybranou žádnou konkrétní, je možné si zajistit finance v předstihu. A to využitím tak zvané hypotéky bez nemovitosti.

V každém případě se ale vyplatí si předem zjistit, co vše bude k vyřízení hypotéky potřeba zařídit. „Předtím než požádáte banku o hypotéku, stanovte si účel využití úvěru. Následně si zjistěte, jaké konkrétní dokumenty od vás bude banka při financování vašeho záměru požadovat,“ uvádí Hegrová.

Například při výstavby rodinného domu je potřeba si pro banku předem připravit projekt a rozpočet stavby. Při koupi nemovitosti si banka vyžádá kupní smlouvu nebo návrh kupní smlouvy. U developerských projektů je zapotřebí předložit smlouvu o smlouvě budoucí. Při využití hypotéky k vypořádání společného jmění manželů je třeba doložit dohodu o vypořádání společného jmění manželů a rozsudek o rozvodu s doložkou o nabytí právní moci. V případě, že bylo společné jmění manželů zúženo, předkládá se notářský zápis nebo předmanželská smlouva.

Kupovanou nemovitost je dobré si důkladně prověřit a nahlédnout do katastru nemovitostí. „U každé kupované nemovitosti se zajímejte o aktuální záznamy v listu vlastnictví. Pozor si dejte především na sjednaná věcná břemena, která mohou být závažnou překážkou k získání hypotéky. Velmi problematické jsou rovněž nevyjasněná vlastnická práva,“ upozorňuje Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz

Jedna ze stěžejních věcí, které poskytnutí hypotéky bankou ovlivňují, je také výše doložených příjmů. Zaměstnancům potvrzuje příjem zaměstnavatel. Podnikatelé předkládají minimálně jedno daňové přiznání. Živnostníci musí s dostatečným časovým předstihem zvážit, jaký způsob uplatňování výdajů bude v jejich případě nejvýhodnější.

OSVČ využívající paušální výdaje mají tu výhodu, že jejich výdaje umí banka pro svou potřebu převést do nižšího výdajového paušálu. Například IT specialista uplatňující ze zákona 60procentní paušál může být bankou počítán, jako by měl 40procentní paušál, protože banka ví, že skutečné náklady v tomto oboru jsou mnohem nižší. Pokud je však doložený příjem k získání potřebné hypotéky nízký, je možné zvážit přizvání dalšího spolužadatele. Příjmy více žadatelů se sčítají a pomohou tak dosáhnout na vyšší hypotéku.