Češi v listopadu rekordně měnili dodavatele elektřiny a plynu

Ceny energií, ilustrační foto

Ceny energií, ilustrační foto Zdroj: Pražská energetika

Lidé si budou muset více hlídat spotřebu elektřiny i plynu, aby je nepřekvapilo vyúčtování.
Nad cenami energií se stahují mračna. Mnohé domácnosti to bude hodně bolet.
3
Fotogalerie

Operátor trhu s elektřinou (OTE) v listopadu zaregistroval podle serveru Ekonomický deník.cz rekordní počet změn dodavatele energií. Ze statistiky na webu OTE vyplynulo, že dodavatele elektřiny v tento měsíc změnilo 161 721 odběratelů, dosud nejvíce změn v jednom měsíci bylo v lednu 2019, téměř 129 000. U plynu operátor provedl 110 290 změn dodavatele, v dřívějších měsících jich dělal maximálně třetinu. Důvodem byl masivní odchod zákazníků z finančně nevýhodného režimu dodavatele poslední instance, kde se ocitli po krachu svého původního dodavatele energií.

Do režimu dodavatele poslední instance (DPI) spadli například zákazníci společnosti Bohemia Energy, která oznámila ukončení své činnosti v polovině října a zdůvodnila to extrémním růstem energií na velkoobchodních trzích. Skupina dodávala elektřinu více než 600 000 zákazníků, plyn téměř 300 000. Následně oznámila konec dodávek elektřiny a plynu například firma Ray Energy, dodávající energie téměř 3000 zákazníků.

Právě maloodběratelů, tedy zejména domácností, se podle Ekonomického deníku týkala v listopadu většina převodů dodavatele elektřiny. V menší míře měnili dodavatele malé firmy a podnikatelé.

Dodávky v režimu DPI zajišťují v případě elektrické energie ČEZ Prodej, E.ON Energie a Pražská energetika, u plynu innogy Energie, E.ON Energie a Pražská plynárenská. Z režimu DPI pak zákazníci postupně přechází na klasické smlouvy u dodavatelů energií.