Jak šetřit za teplo už od začátku topné sezóny?

Topná sezóna je v plném proudu

Topná sezóna je v plném proudu Zdroj: Profimedia

Dobré je, když nemáte termostatické hlavice a termostat v jedné místnosti.
Pokud si dáte záležet, bude radiátor po rekonstrukci vypadat jako nový!
Topná sezóna je v plném proudu
Topná sezóna je v plném proudu
Topná sezóna je v plném proudu
6
Fotogalerie

Seřízením kotle před topnou sezónou ušetříte až třetinu nákladů za vytápění. Dalších 30 procent uspoříte díky termostatu. A stovky z účtu zkrouhnou správné vytápěcí návyky. Ukážeme, vám, jak můžete na vytápění začít šetřit ještě dnes.

Vytápění domácností tvoří největší položku spotřeby energie v domácím rozpočtu, může to být až 60 procent. Pokud chcete za energie ušetřit, vyplatí se zaměřit se právě na vytápění. Topit na nižší teplotu, větrat jen krátce, nestavět před radiátory nábytek – to jsou jen některé z rad, které mají odborníci pro domácnosti, jež chtějí šetřit na vytápění. Správné návyky ale nezvládnou vše. Důležité je mít v pořádku kotel i radiátory.

Prohlédněte kotel

„Ještě před zahájením topné sezóny je vhodné prohlédnout rozvody tepla i topná tělesa a zkontrolovat možné úniky teplonosné kapaliny, což je obvykle voda. Manometr měřící tlak v otopné soustavě by měl ukazovat obvyklou hodnotu,“ doporučuje energetický poradce Jan Truxa.

V případě zjištění jakýchkoliv netěsností nebo poklesu tlaku v soustavě je třeba vše opravit. Dobře seřízený moderní kotel může znamenat úsporu v řádech tisíců korun. „Ušetřit je možné až třetinu výdajů za teplo,“ podotýká Alice Horáková, tisková mluvčí ČEZ.

Odvzdušněte radiátory

Další potíží může být zavzdušnění radiátorů. Pokud k podobnému problému dochází častěji, je nutné zjistit proč. Vhodné je kontrolovat tlak v expanzní nádobě, protože jeho pokles se obvykle řeší dopouštěním topné vody, což zvyšuje obsah plynů v otopné soustavě. A tak se situace opakuje.

„Důležitá je také kontrola funkčnosti pojistných ventilů, filtrů, oběhových čerpadel a dalších armatur. Péči věnujte rovněž termoregulačním ventilům nebo kohoutům na topných tělesech. Nezapomeňte ani na revizi a kontrolu kotle nebo spalinové cesty,“ dodává Jan Truxa. Revize a seřízení plynového kotle by mělo předcházet každé topné sezóně. Zvýší se tak nejen bezpečnost, ale sníží se zároveň spotřeba paliva.

O jeden stupeň méně

Náklady na vytápění šetří i takové drobnosti jako jsou čisté radiátory bez prachu, které nejsou přikryté těžkými závěsy nebo policemi. Jakékoli zakrytí radiátorů totiž snižuje výkon tělesa i přenos tepla.

Zároveň platí, že každý stupeň dolů znamená úsporu. „Nejjednodušší je netopit tolik. Snížením prostorové teploty v místnosti o 1 °C klesá spotřeba energie až o 6 procent. Češi jsou přitom známí tím, že místnosti vytápějí na vyšší teplotu než jiné národy,“ uvádí Alice Horáková.

S tím souhlasí i Hana Novotná z Bohemia Energy. „V každé místnosti není třeba mít stejnou teplotu. K regulaci topní je vhodné použít termostatické hlavice na radiátorech,“ dodává. Správnou teplotu v místnosti udrží chytrý termostat, který přizpůsobí teplotu v bytě venkovnímu počasí a pozná, kdy členové domácnosti dorazí domů, takže začne topit až před jejich příchodem. Zároveň pohlídá otevřená okna.

Nenechte byt prochladnout

Současně není dobré vypínat často topení, například při odchodu do práce. V takovém případě se vyplatí vytápění pouze stáhnout. „Jestliže necháte byt vychladnout, o to více energie pak spotřebujete, abyste jej opět vytopili na komfortní teplotu,“ konstatuje Hana Novotná.

V účtu za vytápění se počítá každá skulina, proto se vyplatí izolovat jakoukoli netěsnost, například u oken nebo dveří. Úniku tepla zabrání i speciální práh s těsněním nebo venkovní i vnitřní žaluzie na oknech.