Konec levné elektřiny. Proud zdražuje o stovky až tisíce korun

Elektřina

Elektřina

Elektřina od Bohemia Energy
Elektřina příští rok zlevní
Elektřina
Elektřina
Elektřina
6
Fotogalerie

Dodavatelé, kteří zatím elektřinu nezdražili, se na nepopulární krok chystají. Domácnosti používající elektřinu hlavně na svícení si ročně připlatí o stovky korun. Lidem, kteří elektřinou vytápí, zdraží proud o tisícovky. Proč jde cena energií nahoru?

První náznaky nárůstu ceny elektřiny přišly už na začátku roku. Zdražili jen někteří dodavatelé a změny se dotkly jen některých produktů. Jako první oznámil navýšení cen ČEZ, přidaly se společnosti E.ON nebo Pražská energetika. Když zdražují velcí dodavatelé, dříve nebo později se přidávají i ti menší. Společnosti, které zatím otálely, oznámí nové ceny na podzim.

„Mnozí dodavatelé včetně těch největších zvýšili ceny už v průběhu roku 2018. Hlavní vlna zdražování ale teprve nastane. Vzhledem k vývoji na velkoobchodním trhu je vyloučené, aby obchodníci nereagovali,“ vysvětluje analytik Jiří Gavor.

O polovinu dražší elektřina

Koncem léta překročila velkoobchodní cena elektřiny magickou hranici 50 euro za megawatthodinu a nadále rostla. Začátkem loňského roku se přitom megawatthodina prodávala za 30 euro.

O cenách dodavatelů rozhoduje mimo jiné i nákupní strategie – většina z nich pořizuje komoditu postupně, proto se vývoj na burzách odráží v ceníkách energetických společností se zpožděním. Nárůst ceny na velkoobchodním trhu by se měl nyní projevit zdražením elektřiny o 5 až 10 procent.

„Cena elektřiny na velkoobchodním trhu vzrostla během tohoto roku o více než polovinu,“ komentuje vývoj Jiří Gavor a dodává: „Naštěstí tento obrovský nárůst tlumí dva faktory. V celkové ceně elektřiny platíme více než polovinu za regulované služby. Jde především o distribuci elektřiny, a tam nárůst bude mírný a pozvolný. Navíc takzvanou silovou elektřinu obchodníci nakupují s velkým předstihem, takže značnou část elektřiny pro rok 2019 si na trhu nakoupili za ještě výrazně nižší ceny.“

Zdražuje se napříč trhem

Během léta zdražily elektřinu také alternativní energetické společnosti, například Bohemia Energy, Armex, MND, Amper Market nebo Centropol. Vyšší ceny oznámila také Pražská energetika a následovala tak dva další velké hráče na českém trhu – ČEZ a E.ON.

„V Praze, kde žije drtivá většina našich odběratelů, a to v bytech s dálkovým vytápění a dodávkou teplé vody, dochází k navýšení celkového účtu za elektřinu o 3,5 až 4 procenta měsíčně, tedy o cca 35 korun,“ dodává Petr Holubec z Pražské energetiky.

Někteří dodavatelé se snažili změnit ceny potichu, takže svým zákazníkům nabídli například přechod na novou tarifní řadu nebo se je pod hrozbou zdražení k sobě snažili připoutat podpisem smlouvy na dobu určitou.

Lze odejít bez sankcí

Ve chvíli, kdy elektřina zdražuje, mají lidé v ruce eso – od dodavatelů totiž mohou odejít ve zkrácené výpovědní lhůtě. Bez ohledu na to, jestli s nimi dříve uzavřeli smlouvu na dobu určitou se závazkem odběru několik let.

Dodavatelé, kteří zdražují, musí o změně informovat své zákazníky nejpozději třicet dnů předem, a to adresně. Vyvěšení nových ceníků na webu nestačí – spotřebiteli musí zaslat například dopis nebo e-mail.

Odběratel pak může nejpozději deset dní před nabytím účinnosti změn od smlouvy odstoupit. „Dodavatel, který by chtěl nové ceny zatajit a neoznámil je podle pravidel, je automaticky potrestán tím, že od smlouvy můžete odstoupit celé tři měsíce poté, kdy změny začnou platit,“ říká Miroslav Rottner, ředitel Odboru právní ochrany spotřebitele ERÚ.

Povolenky a hbitá ekonomika

Elektřina zdražuje od roku 2016. Důvodů je hned několik. „Prvotní příčinou byla nejistota v souvislosti s provozem a budoucností jaderných elektráren v Německu a ve Francii,“ připomíná Jan Schindler, analytik kalkulátoru TZB-info.cz.

Nyní hraje prim nárůst cen vstupních surovin, například černého uhlí. „Zvyšuje se také cena emisních povolenek. Zároveň je hlad po elektřině, protože ekonomice se daří. To vše se projevuje na růstu ceny elektřiny na burze,“ dodává Petr Holubec.