8 drobných opatření, která vám ušetří stovky korun za vytápění

Topná sezóna je v plném proudu

Topná sezóna je v plném proudu Zdroj: Profimedia

Topná sezóna je v plném proudu
Topná sezóna je v plném proudu
3
Fotogalerie

Topná sezóna je v plném proudu. Spotřebu tepla v domácnosti tak mohou snížit drobná opatření, která se mnohdy obejdou bez jakékoli investice.

Ve spolupráci s odborníky jsme pro vás vybrali 8 tipů, s nimiž doma ušetříte za teplo a zároveň nepřijdete o komfort a tepelnou pohodu.

Nepřetápějte

Každý stupeň navíc znamená navýšení spotřeby a tedy i výsledného účtu za vytápění, a to zhruba o 6 procent. Základem je dobrá regulovatelnost topení tak, aby teplota v místnosti nekolísala a stále se pohybovala okolo zvolené hodnoty. „Ložnice, chodba a předsíň mohou být chladnější, stačí zde teplota kolem 17 až 19°C. Teplota v obývacím pokoji může být kolem 20 až 21°C,“ říká Michal Doležel z projektu E.ON Rádce.

Doporučené teploty v místnostech

  • dětský pokoj 20 °C
  • obývací pokoj 20 - 22 °C
  • ložnice 16 - 18 °C
  • koupelna 24 °C
  • toaleta 15 °C
  • chodba 15 °C

Odkryjte radiátory

Je až s podivem, že v řadě domácností jsou radiátory překryté těžkými závěsy nebo zastavěným nábytkem. Teplý vzduch tak logicky nemůže cirkulovat. Přesvědčte se proto, že vaše radiátory jsou odkryté – takto můžete ušetřit až 10 procent energie. „Radiátory také udržujte čisté, bez prachu a jiných nečistot,“ doporučuje Jan Truxa ze společnosti EkoWATT. Dalším krokem by, ideálně ještě před topnou sezónou, mělo být odvzdušnění. Zkontrolujte také, že je ventil radiátorů funkční.

Na noc zatáhněte

Udržet v noci teplo v bytě, zatímco venkovní teploty klesají, vám pomohou závěsy, žaluzie nebo okenice. Pravidelně je proto zatahujte. Snížíte rychlou tak ztrátu tepla a zbráníte chladu a průvanu, aby snižoval tepelnou pohodu v interiéru.

Na den roztáhněte

Naopak, ve dne se snažte maximálně využít sluneční zisky. Zvlášť během slunečních dní roztáhněte závěsy a nechte teplo proudit do interiéru. Abyste solární energii zužitkovali naplno, stáhněte zároveň topení na nižší stupeň.

Větrejte chytře

Během topné sezóny větrejte pouze krátce, ale často a intenzivně. „Při krátkém a intenzivním větrání se nestačí ochladit stěny a vzduch v místnosti se brzy vyhřeje na komfortní teplotu. Naopak nevhodné je používat mikrovětrání u moderních plastových oken, které pouze dlouhodobě ochlazuje prostor okolo rámu okna, ale na větrání interiéru se moc nepodílí,“ konstatuje Michal Doležel.

Utěsněte spáry na oknech

Abyste zamezili zbytečnému úniku tepla, přesvědčte se, že okna i dveře dobře izolují. Utěsněte spáry, které přispívají k energetickým ztrátám. Použít můžete například samolepící těsnící pásky.

Izolujte topné trubky

Izolace topných trubek by měla být samozřejmostí, a to i ve vytápěných místnostech. Je to jednoduché a nenáročné opatření, které za nízké náklady pomůže ušetřit relativně velký objem tepla.

Nakupujte palivo levně

Pokud nejste vázáni na centrální dodávky tepla, zajímejte se o ceny energií a paliva. Domácnosti vytápějící plynem ušetří vhodným výběrem dodavatele tisíce korun ročně. Stejně tak můžete levněji nakoupit uhlí, dřevo nebo pelety – tuhá paliva totiž podléhají sezónním slevám. „Mimo topnou sezónu jsou paliva obvykle levnější. Včasným nákupem tak můžete ušetřit. Otázkou je samozřejmě možnost skladování paliva,“ dodává Jan Truxa.