Nejdražší nové byty jsou v Praze 2, nejlevnější je jihovýchod metropole

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Nejdražší nové byty jsou v Praze v druhé městské části s průměrnou cenou 207 465 korun za metr čtvereční (m2). Nejlevněji se dá v metropoli pořídit byt na jejím jihovýchodě, konkrétně na Zbraslavi. Největší výběr bytů je v třetí, páté a deváté městské části. Vyplývá to z analýzy společnosti Skanska.

V Praze 2 se meziročně nabídka snížila téměř o polovinu, aktuálně je zde podle dat Skansky volných 102 nových bytů, cena zde proti loňsku vzrostla o 33 procent. Praha 1 má omezené možnosti a v současné chvíli zde není k dispozici jediný nový byt. Meziroční růst cen v ostatních městských částech se pohybuje kolem 17 procent. Nejvyšší skok zaznamenala Praha 7, kde průměrná cena vzrostla téměř o polovinu a vyšplhala na 194 888 korun za metr čtvereční.

Spolu s Prahou 2 a 7 patří mezi nejdražší lokality také Praha 6. V Dejvicích a okolí je průměrná cena nových bytů 181 967 korun za metr čtvereční. "Jednou z hlavních příčin růstu cen nového bydlení v Praze je dlouhodobě nízká nabídka," uvedla Renata Vildomcová, ředitelka odboru komunikace rezidenčního developera Skanska. Největší úbytek meziročně zaznamenala Praha 10, kde se nabídka snížila o 36 procent.

Boom naopak v posledních letech zažívá podle Skansky Praha 5. V nabídce je zde 561 nových bytů, což je meziroční nárost o devět procent. V Praze 14 a 15 do nabídky vstoupily nové projekty a celkově je tak v těchto částech o 488 bytů více než loni. "Doplnění nabídky nových bytů ve druhém letošním čtvrtletí je pro trh dobrou zprávou. Aby však přineslo skutečně viditelný efekt, musel by být růst dlouhodobý a musel by být generován novými projekty, nikoliv stagnací, která je v současnosti způsobena především nedostupností hypoték," konstatovala Vildomcová.

Nejdostupnější byty jsou v Praze na Zbraslavi, a to za průměrnou cenu od 113 027 korun za metr čtvereční, a v městských částech Lochkov (115 628 korun za metr čtvereční) a Lipence (116 199 korun za metr čtvereční). Pod hranicí 120 tisíc korun za metr čtvereční se v průměru nachází ještě Praha 19, vyplývá z dat.

Zatímco většina cen ve srovnání s loňským druhým čtvrtletím rostla, konkrétně v Troji průměrná cena nových bytů klesla. Ceny nových bytů se zde meziročně snížil o 12 procent na 146 982 korun za metr čtvereční. "Dřívější pouze luxusní nabídka byla doplněna o standardnější jednotky," uvádí Skanska.

Průměrná nabídková cena nových bytů v Praze byla v letošním druhém čtvrtletí 152 051 korun za metr čtvereční, což bylo meziročně o 17 procent více. Analýza developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group z konce července ukázala, že průměrná cena prodaného bytu byla 145 783 korun za metr čtvereční.