Nová cesta k bydlení? Zatímco už bydlíte „ve svém“, na hypotéku teprve šetříte

Ilustrace bydlení

Ilustrace bydlení Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ilustrace bydlení
Libeňský park byty
Libeňský park byty
4
Fotogalerie

I když z posledních dat lze v cenách nemovitostí vidět náznak stagnace až mírného poklesu, ve srovnání s loňskem jsou byty stále dražší o desítky procent. Úrokové sazby hypoték jsou na 6 procentech i výše, a to spolu s přísnějším pravidly pro poskytování úvěrů na bydlení často znamená nutnost mít při nákupu bytu k dispozici klidně milion nebo dva vlastních finančních prostředků. Omezenou dostupnost financování vlastního bydlení lze řešit například finanční pomocí rodičů nebo dodatečnou zástavou, vznikají ale i nové koncepty, které umí zajistit odklad hypotéky.

Pořízení vlastního bydlení v Česku je vůbec nejnákladnější z celé Evropské unie. Jak vyplývá z dat pátého pilíře Indexu prosperity Česka, na průměrný byt musí Češi v současnosti našetřit více než patnáct ročních platů.

„V meziročním srovnání zdražily ve druhém čtvrtletí byty v průměru o 20 procent, nejvíce pak v Ústí nad Labem, a to o 27 procent. Naopak nejméně zdražily byty v Praze a Brně, konkrétně o 13 a 15 procent,“ popisuje vývoj na realitním trhu Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz a dodává, že v mezikvartálním porovnání ceny někde stagnují nebo dokonce klesají. Nemyslí si však, že by to předznamenávalo nějaký výrazný propad. Za druhé čtvrtletí roku vychází podle statistik FérMakléři.cz v Praze metr čtvereční plochy na 128 009 korun, což je proti prvnímu čtvrtletí nárůst o procento. Naopak v Brně cena o procento klesla a metr čtvereční stojí 102 457 korun.

Dubnové zastropování poměrových ukazatelů poměru příjmů a zadlužení (DTI, DSTI) i poměru mezi výší úvěru a hodnotou zastavené nemovitosti (LTV) nastavilo přísnější podmínky pro získání hypotéky. Spolu s rostoucími cenami nemovitostí i zvyšováním úrokových sazeb se celkově značně omezila dostupnost vlastního bydlení.

Současná situace totiž znamená nutnost mít k dispozici klidně milion nebo dva vlastních prostředků. „Požadavek na vlastní zdroje představuje pro žadatele nejvíc limitující faktor. Musí mít totiž k dispozici úspory ve výši alespoň 10 procent hodnoty zástavy – popř. i 20 procent u žadatelů starších 36 let – z několikamilionové pořizovací ceny bydlení. Přitom ale další stovky tisíc korun snadno spolkne financování zařízení bytu nebo rekonstrukce,“ popisuje David Eim, místopředseda představenstva Gepard Finance s tím, že hypoteční úvěry se aktuálně pohybují těsně pod hranicí 6 procent p. a. a hypotéky s krátkou sazbou nebo vysokým LTV tuto hranici výrazně překračují. Podle něj nyní budou sazby stagnovat, byť si bankovní rada ČNB nechává prostor pro další případné zvýšení sazeb, pokud to bude pokládat za nutné

Kombinace drahých nemovitostí i hypoték se nutně promítá rovněž do výše splátek úvěrů na bydlení. „Pokud by člověk koupil při současných cenách nemovitostí a úrokových sazbách hypoték v Praze byt, splátka za hypotéku takového bytu by vycházela až na trojnásobek platby za nájem bytu se stejným počtem metrů čtverečních,“ říká Michal Hrbatý CEO společnosti UlovDomov.cz, která zpracovává index porovnávající dostupnost bydlení v největších tuzemských městech a provozuje službu bezstarostného pronájmu Ideální nájemce. Hrbatý dále upozorňuje, že aktuální situace pravděpodobně povede k tomu, že mladší generace už nebudou mít takovou potřebu bydlet ve svém, jakou měli jejich rodiče.

Přestože se vlastní bydlení stává stále méně dostupným, část lidí chce nemovitost nadále vlastnit. Podle odborníků nejsou výjimkou případy, kdy na chybějící vlastní prostředky klientů přispívají nebo částečně půjčují rodiče, popřípadě poskytují vlastní nemovitosti jako dodatečné zástavy dětem. Vzniká ale také prostor pro nové koncepty nákupu bytů. Kupříkladu program Ownest cílí na zástupce generace dnešních 25 – 30letých lidí, kteří jsou většinou na začátku kariéry, na vlastní bydlení nedosáhnou, ale do 5 let budou připraveni si hypotéku vzít.

Podstatou programu je odklad hypotéky, díky kterému může člověk v podstatě okamžitě bydlet ve svém. „Společně totiž koupíme byt, který si zájemci sami vyberou a dáme jim pět let na to, aby si na hypotéku postupně naspořili. Na byt mají plné předkupní právo a nám platí tržní nájemné,“ popisuje Martin Machala, CEO Ownest. „Pět let je ale maximum, odkoupit byt lze v průběhu této lhůty. Do té doby má klient jistotu a de facto nevypověditelnou nájemní smlouvu až na zmíněných 5 let se stropem na ročním navýšení nájmu o 2,5 procenta,“ dodává Martin Machala s tím, že cena, za kterou klient následně odkoupí nemovitost, odpovídá ceně v době jejího pořízení, která je za každý rok navýšena o 5,75 procenta.