Pojištění ošetřovného: Pouze při nemoci dítěte

..

.. Zdroj: Shutterstock

.
.
..
4
Fotogalerie

Věděli jste, že si můžete zřídit pojištění ošetřovného? U komerčních pojišťoven to jde. Pojišťovny jsou ale přísné. Musíte splnit několik podmínek. Toto pojištění může být například řešením pro živnostníky, kteří nemají na ošetřovné od státu nárok.

Kvůli současné situaci je doma na ošetřovném spousta rodičů. Ošetřovné můžete čerpat u dětí do 10 let, musíte být ale zaměstnancem. Výše ošetřovného je stejná jako výše dávky při pracovní neschopnosti.

Pojištění ošetřovného

Pojištění ošetřovného dítěte si můžete sjednat u spousty komerčních pojišťoven. Pojišťovna bude plnit pouze v případě, kdy máte sjednané pojištění nebezpečí, kterým je pojištění onemocnění nebo úrazu. U ošetřovného od státu je možné žádat dávku i v případě uzavření školky nebo školy z důvodu epidemie (současná situace) či havárie. Pokud je tedy dítě zdravé, dávku z komerčního pojištění získat nelze.

Až na úraz nelze čerpat hned

U komerčních pojišťoven se musíte připravit na tzv. čekací dobu. To je doba od uzavření pojistné smlouvy, po kterou pojišťovna „čeká“ a odškodnění nevyplácí ani v případě, kdy jsou splněny ostatní podmínky. Délka této doby je mezi dvěma až třemi měsíci od uzavření pojistné smlouvy. Toto pojištění tedy neuzavřete účelově. Jedinou podmínkou je úraz dítěte.

Dalším faktem je, že pojišťovny mají stanovenou minimální dobu, po kterou musí dítě zůstat doma, aby byl nárok na plnění. Konkrétně pojišťovny dávku vyplácí od 4. častěji ale až od 9. dne. V některých případech až od 29 dne. Pokud ale stanovenou lhůtu překročíte, většinou vám bude dávka vyplacena zpětně za všechny dny, kdy bylo dítě ošetřováno.

Jaké jsou výhody oproti ošetřovnému od státu

Ošetřovné od státu je vypláceno maximálně 9 dnů. U pojištění od komerčních pojišťoven je délka výplaty dávky ošetřovného běžně 90 dní, u některých pojišťoven dokonce až rok. Další výhodou je, že v některých případech mohou žádat o plnění i osoby samostatně výdělečně činné, které ze státního systému čerpat ošetřovné nemohou.

Pojistit lze přímo i dítě

„Ošetřovné mohou pojišťovny vyplácet na základě životního pojištění rodiče, pokud smlouva tuto možnost obsahuje, nebo také na základě pojištění samotného dítěte. Taková vhodně zvolená pojistka může nahradit nejen ztrátu finančního příjmu rodiče, který musí zůstat s dítětem doma či v nemocnice, ale také ztrátu budoucích příjmů dítěte, kterému zdravotní problém znemožní plnohodnotnou pracovní kariéru. Z pojištění lze hradit také náklady na případnou nadstandardní léčbu, zdravotní a rehabilitační pomůcky, domácí rekonvalescenci,“ uzavírá Dušan Šídlo, pojistný analytik společnosti Broker Trust.