Strany volají po zvýšení rodičovského příspěvku. Jeho účinnost drtí inflace

Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce téma rodičovského příspěvku projednat ve vládě

Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce téma rodičovského příspěvku projednat ve vládě Zdroj: ČTK

Na stole je znovu navýšení rodičovského příspěvku, což se vzhledem k vysoké inflaci nabízí. Předloha opozičního hnutí ANO o zvýšení rodičovského příspěvku o třetinu však zatím zůstává poslanci neprojednána.

Rodičovský příspěvek činí 300 tisíc a naposled vzrostl 1. ledna 2020. Přitom reálná hodnota dávky kvůli vysoké inflaci od té doby výrazně klesla. V průběhu první poloviny roku 2022 tak vyvstávaly debaty ohledně jeho navýšení, postupně utichly. Nyní se diskuze opět rozvířila.

Sněmovna však ve středu zamítla návrh programu schůze k růstu rodičovské svolané z podnětu hnutí ANO. Její konání nepodpořili koaliční zákonodárci, jak se dopředu předpokládalo. Opozice se snažila prosadit růst dávky pro rodiče s malými dětmi už loni, ale neuspěla.

Po zvýšení rodičovské volá ANO i SPD

„Chtěli bychom apelovat na vládní koalici, aby se k navyšování postavila čelem, zatím jen slibuje,“ uvedl za klub ANO v debatě o návrhu programu schůze Aleš Juchelka. Předloha předpokládá růst celkové částky příspěvku o 100 tisíc korun na 400 tisíc korun. Podle Aleše Juchelky by však přidala v úvahu i diskuze o zvýšení o 60 tisíc korun nebo o 50 tisíc korun. Juchelka uvedl, že návrh opozičního hnutí reaguje právě na nynější vyšší míru zdražování.

Zvýšení příspěvku podpořil na plénu předseda SPD Tomio Okamura a vyzdvihl i jeho navrhovanou pravidelnou valorizaci. Ve Sněmovně leží už delší dobu novela poslanců SPD, která by zvýšila celkový rodičovský příspěvek na 360 tisíc korun a rovněž by zavedla jeho pravidelný růst.

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová, uvedla, že debata probíhá a zmínila možné navýšení příspěvku o 60 tisíc korun nebo o 50 tisíc korun. Důležitá je ale podle Richterové předvídatelnost celkové částky, kterou by přinesl valorizační mechanismus. Stát by měl podle Richterové také mimo jiné zaručit místa v předškolních zařízeních.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nedávno několikrát zopakoval, že chce o zvýšení rodičovské jednat v koalici. Podle ministra by měla vzrůst už letos. Národní ekonomická rada vlády i další odborníci však doporučují zkrátit nyní až čtyřleté rodičovské volno.

Rodičovský příspěvek 2023: Kdo má nárok a jak na výpočet >>>