Vánoční úhrady: příkazy zadejte do 21. prosince, nebo si počkáte

Internetové bankovnictví

Internetové bankovnictví Zdroj: Air Bank

Apple Pay
Komerční banka představuje praktické novinky.
Platby prostřednictvím mobilního telefonu
4
Fotogalerie

O Vánocích budeme mít volno celých pět pracovních dní. Platby mezi bankami tak mohou „viset“ až 7 dní. Mezibankovní platby proto zadejte včas.

Pět souvislých nepracovních dní jsme o Vánocích zažili naposledy před čtyřmi roky. Také letos navazují všechny tři vánoční svátky na víkend, a to kromě delšího volna může pro některé klienty znamenat komplikace při odesílání peněz přes bankovní účty.

Nejdelší proluka mezi zadáním a přijetím platby může nastat v případě, kdy klient platbu zadá v pátek 21. prosince odpoledne, tedy v době, kdy banka platby pro tento den už nepřijímá. Taková platba se pak odešle až následující pracovní den, tedy ve čtvrtek 27. prosince, a do jiné tuzemské banky dorazí buď téhož dne nebo dokonce až v pátek 28. prosince. Mezi zadáním platby a jejím připsáním na protiúčet tak uplyne až sedm dní.

Příkazy k převodům proto zadejte nejpozději ve čtvrtek 20. prosince. Další pětidenní vánoční volno si Češi užijí zas až v roce 2025. V následujících šesti letech totiž vždy některý z vánočních svátků připadne na víkend anebo budou svátky a víkend proloženy pracovním dnem.

Problém s mezibankovními převody ale postupem času zmizí, jelikož už v příštím roce přijdou tzv. okamžité platby. Historicky první okamžitá platba proběhla v ČR na konci listopadu, a to z Air Bank do České spořitelny.