Bartoš: O kompenzacích pro podnikatele rozhodneme v nejbližších dnech

.

. Zdroj: Depositphotos

Předsedové vládní pětikoalice spolu s představiteli ministerstev financí a průmyslu a obchodu jednají podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) o spuštění kompenzačních programů COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady, které připravila předchozí vláda. O konkrétní podobě a výši podpory mají rozhodnout v nejbližších dnech. Bartoš to napsal na twitteru. Profesní svazy opakovaně nový kabinet vyzývají, aby podnikatelům omezeným protiepidemickými opatřeními poskytl pomoc.

V kritické situaci jsou podle zástupců zaměstnavatelů například restauratéři, pořadatelé akcí nebo podnikatelé zaměření na příjezdový turismus. "Vnímám dopady složité pandemické situace pro podnikatele v oblasti cestovního ruchu, ubytování a stravování," uvedl Bartoš. Doplnil, že o konkrétní částce na podporu těchto odvětví vláda brzy rozhodne.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) minulou středu řekl, že kompenzacemi se bude kabinet zabývat tento týden. Ministři připravují podle něj návrh náhrad, který by dokázal uspokojit všechny, na něž dříve připravené programy podpory nemyslely.

Z programu COVID Nepokryté náklady podle původních podmínek, které připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu za bývalého vedení, měli mít podnikatelé možnost získat dotaci až na 90 procent nákladů v závislosti na propadu tržeb za rozhodné období. Přes COVID 2021 měli mít šanci čerpat příspěvek 300 korun na zaměstnance a den omezení. Programy náhrad vznikly ve spolupráci s profesními svazy.

Současný ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dříve uvedl, že pokud bude stát nějaké náhrady vyplácet, zaměří se na podnikatele, kteří si bez takové pomoci těžko poradí a zároveň prokážou životaschopný podnikatelský model, aspoň částečně uzpůsobený na aktuální podmínky trhu. "Za mého předchůdce se vyhazovaly miliardy na pomoc s dopady covidové krize z helikoptéry," řekl 13. ledna. Od té doby resort na opakované dotazy ČTK k dalšímu postupu ohledně kompenzací nereagoval.

Kvůli rychlejšímu šíření koronavirové nákazy předchozí vláda zpřísnila v listopadu restrikce. Zakázala konání adventních a vánočních trhů, provozovatelům služeb umožnila obsloužit jen lidi s dokončeným očkováním nebo maximálně půl roku po prodělání nemoci covid-19. Restaurace, kluby a bary měly 30 dní omezenou otevírací dobu do 22:00. Na přelomu roku se vánočních a novoročních oslav už podle rozhodnutí nových ministrů mohlo účastnit nejvýše 50 lidí. Některá omezení platí i nadále.