Kompenzační bonus pro OSVČ: Finanční správa začala s výplatou

kompenzační bonus od listopadu, ilustrační foto

kompenzační bonus od listopadu, ilustrační foto Zdroj: ČTK

Kopenzační bonus pokračuje. V prosinci loňského roku schválený návrh umožní podnikatelům žádat o 1000 korun denně v rámci dvou nových bonusových období. Žádost si mohou podat živnostníci a podnikatelé s poklesem tržeb nejméně o 30 procent.

Kompenzační bonus: Kdo splní podmínky

O kompenzační bonus mohou žádat OSVČ, společníci s.r.o. a dohodáři (DPP či DPČ), jejichž tržby primárně v důsledku covidových opatření státu (mimořádná, ochranná či krizová opatření) poklesly minimálně o 30 procent oproti srovnávacímu období.

Až 1000 korun denně, dohodáří si přijdou na 500

"Žádat je možné až o 1000 korun denně s výjimkou dohodářů, kteří mají nárok až na 500 korun denně. Současný kompenzační bonus lze díky pozměňovacímu návrhu v Poslanecké sněmovně nově kombinovat s dotačními programy vypisovanými například Ministerstvem průmyslu a obchodu či Ministerstvem práce a sociálních věcí," uvedl tiskový mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss s tím, že žádosti doporučuje Správa zatím podávat za první bonusové období od 22. listopadu do 31. prosinec 2021. 

„Obecně musí platit princip, že když stát omezí nebo zakáže nějaké podnikání, tak musí kompenzovat ztráty, které z jeho rozhodnutí těmto podnikatelům vznikají. Nový zákon o kompenzačním bonusu jsme ve Sněmovně prostřednictvím pozměňovacích návrhů upravili především tak, abychom odstranili zákaz souběhu s ostatními covidovými programy,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura a dodal: „Kompenzační bonus je bezpochyby funkční, osvědčený a lehce spravovatelný nástroj vládní pomoci formou daňové vratky, díky kterému stát podpořil malé podnikatele během covidové krize už desítkami miliard korun.“

Kompenzační bonus: Kdo má nárok?

Nárok na bonus náleží podnikatelům a dohodářům poškozeným majoritně v důsledku aktuálních vládních restrikcí na zmírnění negativních následků pandemie. Rozhodujícím ukazatelem je doložený pokles tržeb ve srovnávaném období nejméně o 30 procent v porovnání s průměrnou měsíční výší příjmů ve srovnávacím období. Rovněž je možné žádat z důvodů nařízené karantény, izolace či péče o dítě.

I tentokrát bude bonus individuálně zastropován pro subjekty s typicky nižšími tržbami, jako jsou důchodci či studenti tak, aby v jednotlivých případech nepřesáhla vyplacená pomoc celkový propad tržeb a nedocházelo tak k nespravedlivému překompenzování.

První bonusové období je stanoveno od 22. listopadu do 31. prosince 2021 (tj. 40 dní). Druhé bonusové období stanovuje návrh zákona od 1. do 31. ledna 2022 (tj. 31 dní). Další bonusová období může v návaznosti na vývoj pandemické situace vyhlásit svým nařízením vláda, a to vždy na jeden kalendářní měsíc nejpozději do konce roku 2022.

Srovnávací období trvá tři měsíce

Nárok na kompenzační bonus bude testován na propadu příjmů odpovídajících tržbám o nejméně 30 procent. Srovnávacím obdobím jsou poté libovolné tři po sobě jdoucí kalendářní měsíce v rozhodném období od června do října 2021. Výjimkou jsou sezónní podnikatelé, kteří přes léto svou činnost provozovat nemohou, jejichž srovnávacím obdobím je poslední zimní období před vypuknutím pandemie, a podnikatelé vzniklí až po 1. červnu 2021.

Jak podat žádost o kompenzační bonus

Nový kompenzační bonus bude technicky opět vratkou daně z příjmů ze závislé činnosti, kterou budou oproti žádosti stvrzené čestným prohlášením vyplácet finanční úřady. Finanční správa přitom zachová jednoduchou online žádost dostupnou také na www.mfcr.cz/bonus.

Podat žádost můžete nadále e-mailem, datovou schránkou, poštou či osobně na podatelně finančního úřadu.