Benzin a nafta v Česku v uplynulém týdnu opět zlevnily

nafta

nafta Zdroj: E15

Pohonné hmoty v České republice v uplynulém týdnu opět zlevnily. Průměrná cena benzinu Natural 95 se od minulé středy snížila o devět haléřů na 32,48 koruny za litr. U nafty cena klesla v průměru o pět haléřů na 31,69 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Ceny paliv jsou na nejnižší úrovni od poloviny dubna.

Analytici v příštím týdnu očekávají další mírný pokles cen. "Setrvalý trend snižování cen na čerpacích stanicích snižuje marže pumpařů. Výrazný prostor pro další pokles cen již nemají. Při současné ceně ropy Brent kolem 61 dolarů za barel by pumpaři byli schopni dále zlevňovat, ale musel by být silnější kurz koruny vůči dolaru," sdělil analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Analytik Czech Fund Lukáš Kovanda doplnil, že cena ropy od svého letošního maxima ve druhé polovině dubna klesla téměř o pětinu. "Ovšem dolar se před prázdninami prodával za 22,40 koruny, dnes vyjde zhruba na 23,50 koruny. Toto oslabení české měny zvyšuje korunovou cenu barelu ropy, a zásadně tak tlumí efekt jejího dolarového zlevňování," dodal Kovanda.

Nejdražší benzin řidiči natankují na Vysočině, kde jej čerpací stanice prodávají za průměrných 32,94 koruny za litr. Za diesel nejvíce zaplatí řidiči v Praze, v průměru 32,25 koruny za litr. Naopak nejlevnější paliva jsou v Jihočeském kraji. Natural tam stojí průměrně 32,04 koruny za litr a diesel 31,19 koruny za litr.