Cestovní náhrady a stravné se zvyšují, letos z důvodu inflace již podruhé

Práce, ilustrační foto

Práce, ilustrační foto Zdroj: ProfiMedia

.
2
Fotogalerie

Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo vyhlášku, kterou se mění nejen výše cestovních náhrad, ale také výše příspěvku na stravování. V návaznosti na aktuální zvyšování cen tato vyhláška nabyla účinnosti již 20. srpna, přestože ke zvýšení cestovních náhrad obvykle dochází až s příchodem nového roku.

Pokud pracovní cesta trvá déle než pět hodin, potom náleží zaměstnanci náhrada formou stravného. Od konce srpna jsou přitom tyto náhrady vyšší, stejně jako náhrada za použití vlastního auta.

Stravné zaměstnanci na služební cestě náleží v plné výši pouze v případě, že mu není poskytnuto jídlo, na které finančně nepřispívá. „Částka stravného, které náleží za tuzemskou pracovní cestu, závisí na délce trvání, přičemž se do doby pro výpočet stravného počítá nejenom samotný výkon práce, ale i doprava na určené místo a zpět,“ vysvětluje Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

Jak vysoké je od srpna minimální stravné?

Zatímco v podnikatelské sféře je legislativou stanoveno pouze minimální stravné náležející za dobu pracovní cesty, tak ve veřejném sektoru je stanoveno rozpětí částky stravného, když zaměstnavatelé nemohou poskytnout stravné nad horní hranici.

V podnikatelské sféře náleží stravné od 20. 8. 2022 u služební cesty v rozmezí 5 až 12 hodin ve výši 120 korun, v rozmezí 12 až 18 hodin 181 korun a trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin, tak 284 korun. Ve veřejném sektoru u služební cesty v rozmezí 5 až 12 hodin 120 korun až 142 korun, v rozmezí 12 hodin až 18 hodin 181 korun až 219 korun a u služební cesty delší než 18 hodin 284 korun až 340 korun. „Oproti situaci platné do 19. 8. 2022 se jednotlivé částky stravného zvýšily cca o 20 procent,“ vypočítává Gabriela Ivanco.

Daňově optimální stravenka

Od 20. 8. 2022 se o 30 korun zvýšil limit pro daňově nejoptimálnější stravenku. Maximální daňově uznatelný příspěvek zaměstnavatele je totiž 70 procent z hodnoty stravného na jednodenní cestě ve výši 142 korun, tj. 99 korun. Zaměstnanci přitom platí za stravenku 45 procent, což je u 180 korunové stravenky 81 korun.

„Nově se tedy maximalizují daňové výhody na straně zaměstnavatele i zaměstnance právě u 180 korunové stravenky,“ upozorňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Stravovací paušál

V souvislosti se zvýšením stravného pro státní sféru na částku 142 korun dochází také ke zvýšení osvobozeného příspěvku na stravování, který může zaměstnavatel poskytnout svému zaměstnanci za jednu směnu finanční formou, tzv. stravovacího paušálu, na 99,40 koruny.

Náhrada za použití vlastního auta

Zejména pro menší zaměstnavatele je výhodné, když zaměstnanci používají pro služební cesty vlastní auto. V těchto případech výrazně snižuje zaměstnavatel náklady za vozový park. Výhodné je to však i pro zaměstnance, který obdrží náhradu za použití vlastního auta.

„Pro účely použití vlastního auta pro služební cestu je nutné uzavřít dohodu mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, ani jedna strana si sama od sebe nemůže nárokovat tento způsob dopravy,“ doplňuje Gabriela Ivanco.

Jak vysoká je aktuální náhrada?

Zaměstnanci, který použije pro služební cestu vlastní auto, náleží jednak náhrada za spotřebované hmoty, tak i náhrada za každý kilometr jízdy. Základní sazba za jeden kilometr je u osobních aut 4,70 koruny. Cenu za pohonné hmoty je možné použít dle příslušné vyhlášky č. 511/2021 Sb., přičemž od 20. 8. 2022 činí 51,40 koruny za litr u benzinu 98 oktanů, 44,50 koruny za litr u benzinu 95 oktanů a 47,10 koruny za litr u nafty a 6 korun za kilowatthodinu elektřiny.

„Jestliže jsou skutečné výdaje za pohonné hmoty nižší, než je náhrada stanovená vyhláškou, potom je pro zaměstnance výhodnější stanovit náhradu ceny dle vyhlášky,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.