Do dneška odevzdali daňové přiznání tři čtvrtiny lidí

Daně

Daně Zdroj: ČTK

Finanční úřad.
2
Fotogalerie

Lidé a firmy do dnešního dne odevzdali 1,88 milionu daňových přiznání za loňský rok. Fyzické osoby podaly 1,63 milionu přiznání a firmy 242 005. V případě fyzických osob jde o tři čtvrtiny z celkového očekávaného počtu a u firem o více než polovinu. Data zveřejnila Finanční správa na twitteru.

Dnes končí termín pro podání daňového přiznání k dani z příjmu a uhrazení daně za rok 2018 u těch poplatníků, kteří nemají povinný audit a přiznání zpracovávají a předkládají sami. V případě využití služeb daňového poradce je termín do 1. července. V případě, že se podání daňového přiznání opozdí o pět pracovních dnů, ovšem sankce nehrozí.

"Pokud daňový poplatník nestihne daňové přiznání odevzdat dnes, může tak učinit ještě v nejbližších dnech. Daňový řád toleruje zpoždění s podáním přiznání do pěti pracovních dnů po stanovené lhůtě, tedy do 8. dubna 2019," uvedla dnes generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Následné sankce za každý den prodlení ale činí 0,05 procenta ze zaplacené daně. Maximální postih je pět procent z daně či 300 000 korun. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta je minimálně 500 korun.

Loni správa evidovala za rok 2017 zhruba 2,64 milionu daňových přiznání k daním z příjmů. Z toho 2,19 milionu bylo od fyzických osob a 450 000 od firem.

Češi mohou daňové přiznání podat více způsoby. Přiznání lze podat v listinné podobě osobně na podatelnách finančních úřadů, poštou nebo elektronicky. Povinně elektronicky musí podání učinit všichni, kteří mají datovou schránku. Stejně jako v předchozích letech Finanční správa prodloužila otevírací dobu finančních úřadu. Dnes jsou úřady otevřeny od 08:00 do 18:00.

Provoz na pražských finančních úřadech je většinou plynulý, řekla ČTK mluvčí pražského finančního ředitelství Radka Musilová. Čekací doba je podle ní spíše na pokladnách úřadu než na podatelnách. "Zdržení lze čekat na finančních úřadech na stanicích metra," uvedla. Například na úřadu pro Prahu 3 u stanice Českomoravská je čekací doba na pokladně jedna až dvě hodiny. Důvodem je podle Musilové mimo jiné to, že úřad slouží i pro obyvatele Středočeského kraje. Na úřadě pro Prahu 5 je podle ní čekací doba deset až 15 minut a na finančním úřadě pro Prahu 7 na pokladnách zhruba půl hodiny.