Liberální institut: Zdanění zaměstnanců dosahuje 65 procent

Daňové břemeno zaměstnanců 2019

Daňové břemeno zaměstnanců 2019 Zdroj: Liberální institut

Daně
Nabídka práce
Zrušení tzv. superhrubé mzdy
práce
Práce pro tisíc lidíTchajwanský výrobceelektroniky, společnostWistron, rozšiřuje svojibrněnskou pobočku nadvojnásobek. Nabírat budev následujících dvanáctiměsících kolem tisícovkylidí. Wistron v Brně vyrábístolní počítače, servery, LCDmonitory a televizory.
11
Fotogalerie

Sociální, zdravotní, daň z příjmů, daň z daní, DPH, spotřební daně a majetkové daně... Sečteno a podtrženo jsme na 2/3 ze superhrubé mzdy. 

Liberální institut upozorňuje, že zdanění zaměstnanců je v Česku opravdu vysoké. Výsledná míra daňového zatížení běžného zaměstnance po odečtení všech daňových položek činí 64,34 procent. Tolik zaměstnanec ze svého platu odvede na nejrůznějších daních a odvodech státu.

Příklad: z průměrné superhrubé mzdy 43 504 korun, která odpovídá hrubé mzdě 32 466 korun zůstane zaměstnanci 24 425 korun čistého. Čistá mzda je však dále daněna nepřímými daněmi a dalšími poplatky, které jsou odváděny státu.

Reálně tedy zaměstnanci na jeho výdaje zbyde pouze 15 513 korun, což představuje čistou reálnou hodnotu zboží a služeb, které si za měsíc své mzdy může pořídit. Zaměstnanec tedy státu ze svého výdělku odvede 27 991 korun, což představuje 64,34 procenta.

I z mezinárodních srovnání OECD vychází stejný závěr – Česká republika nadměrně zdaňuje práci. Přehnaně zdaněné ekonomiky v dlouhém období zaostávají v hospodářském růstu.

Lepší časy jsou v nedohlednu, světlem na konci tunelu je zrušení tzv. superhrubé mzdy, které současná vláda slibuje na rok 2021.