Nezaměstnanost v únoru klesla, pokles se čeká i nadále

.

. Zdroj: Komerční banka, a.s.

Nezaměstnanost v Česku klesla v únoru na tři procenta z lednových 3,1 procenta. Počet lidí bez práce klesl proti lednu o téměř tři tisícovky na 227 369, což je nejnižší únorová hodnota od roku 1997. Volných míst letos v únoru přibylo proti lednu o přibližně 10 000 na 351 624. Podle ekonomů nezaměstnanost v jarních měsících zřejmě ještě mírně klesne v souvislosti s nástupem sezónních prací.

"Z evidence Úřadu práce ČR odešlo v únoru více než 36 000 lidí. Řada z nich nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezonních prací zejména ve stavebnictví, gastronomii, zemědělství, lesnictví, lázeňství nebo třeba cestovním ruchu," sdělil ředitel odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jan Karmazín

Z regionů republiky měla ke konci února nejnižší nezaměstnanost stejně jako v lednu Praha, kde podíl lidí bez práce stagnoval na 1,9 procenta. Naopak nejvyšší zůstal podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji, kde stejně jako v lednu dosáhl 4,6 procenta.

Z jednotlivých okresů měly nejnižší nezaměstnanost oblasti sousedící s Prahou - okresy Praha-východ s podílem lidí bez práce 1,2 procenta a Praha-západ s 1,5 procenta. Nejvyšší byla nezaměstnanost na Karvinsku s 6,9 procenta a na Bruntálsku a Znojemsku, kde činila shodně 5,9 procenta. V naprosté většině okresů lidí bez práce ubylo.

"V dalších měsících by měla míra nezaměstnanosti dále klesat díky příznivým sezónním faktorům s tím, jak se s příchodem jara více rozjedou práce v zemědělství, stavebnictví či cestovním ruchu. V průběhu roku ale může na českou ekonomiku dopadnout zpomalení globálního hospodářského růstu souvisejícího s koronavirem a meziroční pokles míry nezaměstnanosti se může obrátit směrem k růstu," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Zaměstnavatelé měli v únoru největší zájem o stavební či montážní dělníky, pomocníky ve výrobě, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, uklízeče a pomocníky v hotelích, řidiče, kuchaře, zedníky nebo pomocné manipulační pracovníky. Firmám podle pracovního úřadu dlouhodobě chybí kvalifikovaní řemeslníci nebo odborníci v informačních technologiích. Tradičně je velká poptávka po technických profesích.

"V souhrnu situace na pracovním trhu zůstává na začátku letošního roku i nadále příznivá s vysokým počtem nabízených volných pracovních míst, který výrazně převyšuje počet nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti v Česku je rovněž stále suverénně nejnižší v rámci zemí Evropské unie," upozornil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.