Nová ochrana před insolvencí pro podnikatele. Preventivní restrukturalizace má ochránit firmy

Hrozí podniku bankrot? Preventivní restrukturalizace může být řešením. (ilustrační foto)

Hrozí podniku bankrot? Preventivní restrukturalizace může být řešením. (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Příprava zákona o preventivní restrukturalizaci se blíží do finále. Aktuálně návrh čeká na projednání a schválení v Senátu. Nový institut pomůže podnikatelům vyhnout se insolvenci, pokud budou finanční obtíže firmy řešit včas.

V českém právu je preventivní restrukturalizace novinkou. Povinnost zavést účinné postupy pro restrukturalizaci firem ve finančních problémech zakotvuje pro členské státy evropská směrnice o restrukturalizaci a insolvenci.

„Smyslem této novinky je včas odhalit momentální finanční potíže podnikatelů a zahájit ozdravný proces. Preventivní restrukturalizace se snaží předcházet úpadku podnikatele a zabránit mu. Ve Velké Británii, Nizozemí i v Německu tuto možnost už mají a z praxe víme, že zahraniční věřitelé nebo mateřské společnosti poptávají obdobná řešení i u nás," vysvětluje zpravodaj vládního návrhu Pavel Staněk.

V rámci insolvenčního řízení lze úpadek řešit reorganizací. Problém je však v tom, že nachází-li se již podnik v insolvenci, je na záchranu většinou pozdě. Povolení reorganizace totiž předchází prohlášení úpadku. „To je samozřejmě možný polibek smrti pro jakoukoliv další obchodní činnost a důvěru ve značku firmy,“ říká Bohumil Havel z Ústavu státu a práva Akademie věd ČR. U malých a středních podniků, které tvoří 99 % všech podniků v Evropské unii, je navíc vyšší pravděpodobnost likvidace.

Od insolvenčního řízení se preventivní restrukturalizace liší svou dobrovolností i účelem. „Nikdo nemůže podnikatele nutit ke vstupu do preventivní restrukturalizace. Je určena podnikatelům, kteří sice mají finanční problémy, ale ještě nejsou ve stavu úpadku,“ uvádí advokát Jiří Koubek z advokátní kanceláře GT Legal. „V procesu preventivní restrukturalizace by měl mít podnikatel také mnohem větší svobodu, než je tomu v insolvenčním řízení, které je poměrně rigidní,“ dodává advokát.

Klíčem je dialog s věřiteli firmy

Ministerstvo spravedlnosti nedávno představilo portál Finanční zdraví, kde si podnikatelé mohou zdarma otestovat svou finanční kondici. Pokud algoritmus odhalí problém, může podnikatel zahájit vyjednávání s vybraným okruhem věřitelů s cílem domluvit se na restrukturalizačních opatřeních, která zabrání úpadku podniku.

„Klíčovou předností preventivní restrukturalizace má být možnost podnikatele vybrat si tzv. dotčené strany, tedy subjekty, kterých se restrukturalizační opatření dotknou,“ uvádí Jiří Koubek s tím, že v určitých případech může podnikatel dotčeným stranám restrukturalizaci do jisté míry vnutit proti jejich vůli. Další nespornou výhodou je, že na rozdíl od úpadkové situace má podnikatel zachováno dispoziční oprávnění k podniku. „Celý proces by měl být navíc primárně neveřejný, tedy bez difamačních účinků spojených s negativní publicitou známou z insolvenčních řízení“ připomíná Koubek.

Zdanění odpuštěných dluhů?

Předloha ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou není dokonalá. Odpuštěné dluhy totiž podnikatel musí zdanit, což jeho finanční problémy opět prohloubí. V insolvenční reorganizaci je podle zákona o daních z příjmů výslovně osvobozen příjem vzniklý v důsledku prominutí dluhu.

„Přitom zrovna správné nastavení daňového režimu u prominutých dluhů je naprosto zásadní otázka, na kterou odborníci dlouhodobě upozorňují. Nevidím důvod, aby v případě preventivní restrukturalizace bylo upraveno odlišně od reorganizace. V opačném případě hrozí, že tento nový nástroj nebude pro podnikatele atraktivní,“ míní Jiří Koubek.

V souvislosti s prováděním preventivní restrukturalizace vypracování podnikatel restrukturalizační plán. Věřitelé jsou motivováni k tomu podpořit ho, protože v jeho rámci mohou získat vyšší míru uspokojení pohledávek, než kdyby podnik nechali spadnout do insolvence. Na rozdíl od insolvenčního řízení je preventivní restrukturalizace založena na dohodách stran, soud do procesu zahajuje jen ve výjimečných případech.