Příspěvek 5000 na dítě: Jak podat žádost a kdo přesně má nárok

Rodina

Rodina Zdroj: Profimedia

Mladá rodina
2
Fotogalerie

Příspěvek ve výši 5 tisíc korun na dítě je jedním z kroků, kterým kabinet reaguje na zvyšující se ceny a inflaci. Příspěvek 5000 korun náleží na každé nezletilé dítě rodiny s celkovým ročním příjmem do milionu korun hrubého. Rodiče, kteří v červnu nebo v červenci pobírali přídavek na dítě, dostanou v srpnu peníze automaticky. Ti, kteří přídavky nepobírají, mohou od 15. srpna využít elektronický formulář na webu  ministerstva práce a sociálních věcí pro vyřizování příspěvku 5000 korun pro rodiny. Přídavek je nyní vyplácen asi 230 tisícům dětí do 18 let. O příspěvek mohou rodiny žádat on-line přes aplikaci, nebo osobně v Czech Pointech.

Jednorázový příspěvek reaguje na současnou situaci rodin s dětmi, které pociťují dopady rostoucích cen energií, potravin i dalších základních potřeb. Rodiny s dětmi jsou podle kabinetu ještě více ohroženou skupinou než důchodci, kteří již byli letos podpořeni trojí valorizací důchodů

„Chceme cíleně podpořit především rodiny s dětmi s nižšími a středními příjmy, ale také samoživitelky a samoživitele. Ti všichni jsou totiž nyní ohroženou skupinou obyvatel, protože na ně přímo dopadá zdražování energií, potravin i služeb. Příspěvek má rodinám pomoci s výdaji spojenými se začátkem školního roku,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podmínky: Kdo bude mít nárok na příspěvek 5000 korun

  • Podmínkou pro získání příspěvku bude věk dítěte, které k 1. srpnu 2022 nedovrší 18 let.
  • Dalším předpokladem pro přiznání příspěvku je celkový hrubý příjem rodiny, který se bude za rok 2021 pohybovat pod hranicí 1 milionu korun ročně.
  • O peníze mohou žádat i rodiče dětí, které se narodí od srpna do konce letošního roku.
  • Na mimořádný příspěvek mají nárok ti, kdo pobírají přídavky na děti i ti, kteří je nepobírají (jak dávku získat, se dočtete níže)
  • Podmínky platí pro dítě s trvalým pobytem a bydlištěm v Česku.
  • Nárok mají i cizinci, kteří v Česku žijí a pracují dlouhodobě.
  • Dávku mohou čerpat pěstouni, manželé či partneři rodičů, vdovci a vdovy. Za rodiče se pro účely vyhodnocení nároku na příspěvek považují nejen biologičtí rodiče, ale také osoby, jimž bylo dítě svěřeno do péče.
  • Čerpající musí s dítětem žít a hradit náklady.

Za příjem budou považovány veškeré příjmy evidované Českou správou sociálního zabezpečení (včetně dávek, autorských práv, prodeje cenných papírů, nemovitostí, nebo např. i výživné) a příjmy z podnikání zaznamenané v daňových přiznáních, např. i z pronájmu nemovitostí. Rodiče je nebudou nijak prokazovat, jejich výši uvedou v čestném prohlášení.

Příspěvek by se mohl týkat asi 1,6 milionu dětí. „Příspěvek bychom chtěli vyplácet nejpozději v srpnu, aby rodinám pomohl s náklady souvisejícími se začátkem školního roku,“ zdůraznil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Předseda vlády Petr Fiala navíc již dříve uvedl, že strategií vlády je pomáhat cíleně, těm, kteří tu pomoc skutečně potřebují. „Proto jsme se dnes shodli na balíčku opatření, která pomohou střední třídě, pomohou rodinám s dětmi, samoživitelkám a samoživitelům. To jsou právě skupiny lidí, které se mohou vlivem rostoucích cen dostávat do problémů, a tomu chceme předejít."

Příspěvek 5000: Jak podat žádost a kde vyplnit formulář

„Výplatu příspěvku se snažíme maximálně zjednodušit. Směřujeme vůbec poprvé k tomu, že podpora bude sice adresná, ale podání žádosti nebude nikoho nadměrně zatěžovat, navíc mnoho domácností dostane peníze automaticky k přídavku na dítě, takže se nebudou muset vůbec o nic starat. Ve zbylých případech lidem umožníme žádost podat elektronicky z pohodlí domova, dále bude k dispozici síť CzechPointů,“ řekl ministr Jurečka.

Příspěvek 5000 korun na dítě: Žádání on-line či v Czech Pointu >>>

Jak tedy získat příspěvek 5000 Kč na dítě?

  • Pokud pobíráte přídavky na dítě, dostanete příspěvek 5000 Kč automaticky.
  • Rodiny, které mají za červen nebo červenec nárok na dětské přídavky, by měly dostat dávku 5000 korun v srpnu.
  • Elektronický formulář na klientském portálu ministerstva práce a sociálních věcí pro vyřizování příspěvku 5000 korun pro rodiny, které nepobírají dětské přídavky, byl spuštěn v pondělí 15. srpna.
  • Žadatel se ověří elektronickou identitou.
  • O příspěvek mohou rodiny žádat od 15. srpna. Žádost mohou podat on-line přes aplikaci, nebo osobně v Czech Pointech.     
  • Žádat lze i na pobočkách úřadu práce.
  • Úřady začaly podporu vyplácet od 24. srpna.
  • od 1. srpna lze přes elektronický formulář spravovat také rodičovský příspěvek.
  • od 1. září půjde na portálu vyřídit žádost o přídavek na dítě.

Kalkulačka rodičovského příspěvku 2022  >>>

Příspěvek 5000 na dítě: videoprůvodce

Video placeholde
Příspěvek 5000 korun na dítě? Kdo a jak si o něj může zažádat? • Videohub