Průzkum: Digitalizace se Češi nebojí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: VŠEM

Digitalizace postupuje a spolu s ní stoupá i naše sebevědomí. 71 procent Čechů se cítí být připravených na práci v digitalizovaném prostředí. Přesto se 2/3 respondentů průzkumu poradenské společnosti Randstad shoduje na to, že studenti by měli věnovat pozornost studiu STEM oborů - věda, technologie, strojírenství, matematika. Jenom tak budou připraveni na trh práce.

Zajímavé je, že jenom 17 procent zaměstnanců čeká, že jejich práce by mohla být v příštích 5 až 10 letech automatizovaná. „To je vůbec nejnižší hodnota ze všech 34 zemí, ve kterých byl průzkum realizován. Ani v dalších zemích však nejsou mezi zaměstnanci očekávání budoucí automatizace práce nijak vysoká – globálně automatizaci vlastní práce předpokládá zhruba třetina zaměstnanců. Zaměstnavatelé jsou nicméně v tomto ohledu dál, než si jejich zaměstnanci myslí, nutí je k tomu i setrvalý nedostatek kvalifikovaných lidí a také jejich rostoucí cena,“ doplňuje Alžběta Honsová, marketingová manažerka české pobočky společnosti Randstad.

Zaměstnanci tvrdí (56 procent), že zaměstnavatelé by měli více investovat do rozvoje digitálních dovedností zaměstnanců. 66 procent dotázaných si myslí, že jejich zaměstnavatel má potíže s hledáním správných kandidátů a najít správné zaměstnance pro ně bude stále obtížnější.

„To je hned za Maďarskem s 81 procenty druhé nejvyšší číslo ze všech zkoumaných zemí. Globálně to očekává 61 procent zaměstnanců,“ dodává Alžběta Honsová.