Rodičovský příspěvek v maximální výši pobíralo v červnu jen 24 rodičů

Mateřská dovolená (ilustrační foto)

Mateřská dovolená (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Rodičovský příspěvek na konci letošního června převyšující částku 11 500 korun čerpalo celkem 16 597 rodičů. Hranice 11 500 korun mohla být překročena díky novele zákona, která vzešla v platnost v lednu. Díky ní byla právě tato hranice zrušena. Momentálně můžete čerpat „rodičák“ v maximální výši 36 750 korun. U vícerčat dokonce 55 125 korun. Nejčastěji ale lidé stále volí rodičovskou dovolenou v délce tří let, tedy 6 000 – 7 600 korun.

„Současná právní úprava mnohem pružněji reaguje na potřeby rodičů a také na aktuální situaci rodiny, kdy si příjemce může při splnění zákonných podmínek volit výši, a tím pádem i délku, pobírání dávky,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

V červnu 2018 tuto dávku pobíralo 284 846 osob, u 72 735 to bylo v částce do 6 tisíc korun měsíčně. Částka nad 7 600 korun se objevila u 66 224 lidí. Nejvyšší možnou částku mělo jen 24 rodičů (18 žen, 6 mužů).

Každý nemá nárok na horní hranici

Jaká může být maximální výše vašeho rodičovského příspěvku, se odvíjí od toho, jaký byl váš předchozí výdělek. To má úzkou spojitost s tím, zda jste měli nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Spolu s žádostí o rodičovský příspěvek budete také muset předložit Potvrzení o nároku na dávky (náhrady) ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku. Popřípadě denní vyměřovací základ (DVZ) druhého rodiče.


Kolik dostanete na mateřské, zjistíte z kalkulačky


„V tomto ohledu spolupracuje ÚP ČR s příslušnou OSSZ. Většina rodičů tento doklad, už potvrzený ze strany OSSZ, předkládá spolu se žádostí. Pokud potvrzení chybí, může rodič požádat zaměstnance ÚP ČR o jeho zajištění. Ovšem pak je třeba počítat s tím, že se doba vyřízení žádosti může prodloužit,“ vysvětluje Kateřina Sadílková.

Pokud bude možné alespoň jednomu z rodičů stanovit k datu narození dítěte 70 procent 30násobku DVZ a ten převýší 7 600 korun, můžete si zvolit výši rodičovského příspěvku až do této dané částky. V případě vícerčat pak až do výše 1,5 násobku 70procentního 30násobku DVZ.

Jestliže není možné denní vyměřovací základ stanovit či je částka základu pod hranicí 7 600 korun, může být maximální výše rodičovského příspěvku 7 600 korun. U vícerčat pak do 11 400 korun měsíčně. Výši rodičáku si můžete měnit každé tři měsíce.