Růst mezd loni proti předchozím rokům zpomalil, ukázal průzkum

..

.. Zdroj: Shutterstock

Peníze bokem si Češi neodkládají jen na „horší časy“, šetří i na zážitky, dovolené či koupi automobilu apod.
2
Fotogalerie

Růst mezd loni proti předchozím rokům zpomalil, v některých oborech lze hovořit o stagnaci. Vyplývá to ze mzdového průzkumu, který představila personálně-poradenská společnost Hays. V průměru se mzdy napříč obory v náboru specialistů zvýšily o 6,5 procenta, nešlo přitom o plošný nárůst na všech pozicích.

Výrazné zpomalení růstu mezd až stagnace nastala ve financích, logistice, cestovním ruchu, obchodních centrech, právních službách nebo administrativě. Mírnější růst mezd proti předchozím rokům, obvykle maximálně okolo osmi procent, je patrný ve stavebnictví, IT, výrobě a strojírenství nebo v některých částech obchodu. Relativně stabilní růstovou tendenci vykazuje maloobchod.

Tip: Spočítejte si výši svojí čisté mzdy s naší kalkulačkou

"V průběhu loňského roku firmy postupně přehodnocovaly své náborové programy, pečlivěji si své budoucí zaměstnance vybíraly s ohledem na jejich zkušenosti a 'team-fit'. Jsou ochotnější počkat si na ideálního uchazeče třeba i delší dobu za cenu toho, že pozice zůstane několik týdnů nebo dokonce měsíců neobsazena. Tendence, která převažovala v letech 2017 a 2018, kdy společnosti nabíraly téměř zkratkovitě, jen aby pracovní místo naplnily, je nyní minulostí," uvedl ředitel Hays pro ČR Ladislav Kučera.

Rok 2020 se podle něj pravděpodobně ponese v obdobném duchu jako rok předchozí. Volných míst bude patrně o něco méně, ale dramatický pokles nejspíše nenastane. Tempo růstu mezd bude nadále zpomalovat.

"Hlavními tématy letošního roku budou především retence zaměstnanců, tedy snaha o udržení stávajících talentů, posílení značky firem jako perspektivních zaměstnavatelů a zejména optimalizace benefitů, vzhledem k nízké ochotě firem k dalšímu navyšování mezd," upozornil.

Průzkum vznikl vyhodnocením více než 7000 pracovních nabídek registrovaných v průběhu roku 2019 a rozborem dat poskytnutých více než 22 000 potenciálními uchazeči o pracovní místa.