Zájemců o práci je nejméně za posledních dvacet let

Úřad práce evidoval ke konci letošního března celkem 263 608 uchazečů o zaměstnání. Bylo to o 17 291 lidí méně než v únoru a o 92 504 lidí méně než před rokem. Méně bylo uchazečů o zaměstnání naposledy v listopadu roku 1997.

Podíl nezaměstnaných osob klesl na 3,5 procenta. Zvýšil se i počet volných pracovních míst. Prostřednictvím úřadů práce jich zaměstnavatelé nabízeli 253 522. Tato příznivá situace je odrazem toho, že naše ekonomika je v dobré kondici. Dále je třeba zmínit i jarní počasí, které přeje sezónním pracím. Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech.

„Letošní březnová hodnota je, pokud jde o počet uchazečů o zaměstnání, nejnižší od roku 1997, kdy tehdejší úřady práce hlásily 199 597 nezaměstnaných. V předchozím měsíci odešlo z evidence ÚP ČR přes 50 tisíc lidí. Řada z nich našla uplatnění ve stavebnictví, v lázeňství, zemědělství, lesnictví, gastronomii nebo třeba cestovním ruchu. A svou činnost obnovují i živnostníci, kteří dočasně přerušili své podnikání. Březen je také typickým měsícem, kdy roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce, především v rámci jarních úklidů veřejných prostranství. ÚP ČR s nimi po splnění zákonných podmínek uzavírá dohody. Hlavní nástup těchto činností byl v dubnu. V následujících měsících bude nezaměstnanost s velkou pravděpodobností dále klesat,“ říká generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Dále se už pomalu objevují nabídky letních brigád. Většinou je ale zaměstnavatelé nabízejí spíše prostřednictvím internetové inzerce nebo vlastních zaměstnanců, než aby k tomu využívali úřady práce.