O horní komoru je větší zájem než před šesti lety. Opozice chce zachovat pojistku demokracie

Předseda lidovců  Bělobrádek.

Předseda lidovců Bělobrádek. Zdroj: ČTK

Jiří Paroubek
2
Fotogalerie

Souboj o sedmadvacet senátních křesel v obvodech, v nichž lidé volili před šesti lety, letos přilákal 43 stran a hnutí. To je o pětinu více než minule. Přibylo i nezávislých kandidátů. O horní komoru se utká na dvě stě mužů a přes čtyřicet žen. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Největší zájem o senátorské křeslo je v Praze 8, kde podalo přihlášku šestnáct. 

Neúspěšní uchazeči o Hrad, bývalý premiér, několik exministrů, někdejší policejní prezident, hejtman, rektor vysoké školy či úspěšný horolezec, hokejista a trenér. Ti všichni budou v říjnu usilovat o křeslo v Senátu. uchazečů. Naopak nejmenší konkurence bude ve volebních obvodech Náchod, Šumperk a Vsetín, kde se přihlásilo po šesti adeptech.

Podle opozičních ODS, KDU-ČSL, TOP 09 nebo STAN půjde o zachování Senátu jako pojistky demokracie. „Výsledky voleb do třetiny Senátu mohou zajistit, aby horní komora parlamentu hrála zásadní opoziční roli a garantovala demokracii, jak byla koncipována,“ uvedl například šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Menšinová vládní koalice ANO a ČSSD podporovaná KSČM senátní většinu s největší pravděpodobností nezíská – její kandidáti by museli vyhrát ve čtyřiadvaceti obvodech. Největší ambice mají právě lidovci. Chtějí se stát nejsilnější stranou v komoře namísto sociálních demokratů. KDU-ČSL nahrává to, že ČSSD je v nejobtížnější pozici, protože obhajuje nejvíce postů – ze stávajících 25 dohromady třináct. Sám šéf oranžových Jan Hamáček nepovažuje jejich udržení za reálné.

„Půjde o to, abychom vzhledem k preferencím minimalizovali škody,“ řekl nedávno. Ve velký úspěch nedoufá ani lídr ANO Andrej Babiš, přestože jeho hnutí může jen získat – nehájí žádné z nynějších šesti křesel. „Senát nám nikdy nešel,“ přiznal Babiš. Podobně jako v předchozích letech navrhli plný počet sedmadvaceti kandidátů jen komunisté a letos poprvé i uskupení Tomia Okamury.

Socialisté mají ve hře třiadvacet zájemců, ANO o jednoho méně. ODS tentokrát vybrala osmnáct uchazečů. Chudší nabídka modrých souvisí s dohodou pravicových stran o společných kandidátech v některých obvodech. KDU-ČSL má místo patnácti jen dvanáct adeptů a TOP 09 své portfolio šestnácti kandidátů z roku 2012 snížila rovnou o polovinu. Naopak Piráti mají kandidátů třináct místo minulých tří.

10 nejostřejších senátorských duelů. Co kteří kandidáti nabízí?

1. Hilšer vs. Jakl, Praha 2

Marek Hilšer (nezávislý): Neúspěšný kandidát na prezidenta chce přispět ke změně stylu politiky. Vadí mu sílící vliv populistů a extremistů i „spojování oligarchy s komunisty“, tedy vláda Andreje Babiše (ANO) tolerovaná KSČM.

Ladislav Jakl (SPD): Exředitel politického odboru prezidenta Václava Klause kritizuje EU, byrokracii a omezování svobod. Podle svých slov bude proti další bruselské centralizaci i nařízením přikazujícím přijímání migrantů.

 

2. Fischer vs. Pilný, Praha 12

Pavel Fischer (KDU-ČSL, STAN, TOP 09 a ODS): Neúspěšný kandidát na prezidenta nabízí zkušenosti z diplomacie, akcentuje evropská témata a bezpečnost. Chce, aby v těchto oblastech kompetentní senátoři vystupovali i jménem ČR.

Ivan Pilný (ANO): Bývalý ministr financí by ze Senátu udělal „vizionářskou“ parlamentní komoru. Doplňovala by sněmovnu, která podle něj často zabředává do hádek a politikaření, o nadčasové náměty a moudré myšlenky.

3. Paroubek vs. Sulovský, Ostrava město

Jiří Paroubek (ČSSD): Bývalý předseda vlády by za volební obvod lobboval v oblastech životního prostředí, exekucí a investic do dopravní infrastruktury. Jako expremiér má podle svých slov stále kontakty v celostátní politice.

Leopold Sulovský (Ostravak): Někdejší špičkový horolezec bude podruhé bojovat o hlasy voličů. Nadále by propagoval moravskoslezský region. V programu má zlepšení ovzduší a bydlení a také výstavbu mateřských škol a sportovišť.

 

4. Hayato Okamura vs. Lukáš Wagenknecht, Praha 8

Hayato Okamura (KDU-ČSL a zelení): Tlumočník z japonštiny odmítá politiku svého bratra Tomia, šéfa SPD. Říká, že lidovci nevyklidí pole autoritářům a nedemokratickým silám. V Senátu by zastupoval lidi, kteří smýšlejí podobně jako on.

Lukáš Wagenknecht (Piráti): Auditor a bývalý náměstek ministra financí hodlá prosadit pravidla pro vymahatelnost odpovědnosti politiků a úředníků, které ztíží vyhazování peněz. Navrhl by zákon o vnitřní kontrole veřejné správy.

5. Ladislav Chlupáč vs. David Rath, Litoměřice

Ladislav Chlupáč (ODS): Dlouholetý starosta Litoměřic chce zabránit pokusům měnit nebo deformovat ústavu i tomu, aby parlament schvaloval nedotažené nebo špatné zákony, které komplikují samosprávám práci.

David Rath (Česká suverenita): Bývalý hejtman ČSSD nepravomocně odsouzený za korupci by zvolením získal imunitu. Odmítá běžence jak v Česku, tak v Evropě. Zdůrazňuje nutnost rozvoje litoměřické nemocnice.

 

6. Jiří Drahoš vs. Eva Syková, Praha 4 

Jiří Drahoš (KDU-ČSL, TOP 09, STAN a zelení): Neúspěšný kandidát na prezidenta by navštěvoval zasedání pražské rady, aby ovlivňoval záležitosti týkající se dopravy. Založil Spolek pro Česko, který pojmenovává problémy země.

Eva Syková (ANO): Usiluje o znovuzvolení. Pokud se dostane do Senátu, napomáhala by tomu, aby se vláda zasadila o zvýšení porodnosti a začala více prosazovat rodinnou politiku. Kritizuje i podprůměrné výdaje na vědu a výzkum.

7. Mikuláš Bek vs. Jaroslav Ostrý, Brno město

Mikuláš Bek (STAN, zelení, ODS a TOP 09): Rektor brněnské Masarykovy univerzity by se zaměřil na vzdělávání a vědu, elektronizaci státní správy a čerpání prostředků z evropských fondů. Brno si představuje jako centrum inovací.

Jaroslav Ostrý (ANO): Řediteli Českého rozhlasu Brno tento měsíc skončí mandát. Míní, že v politice chybějí odborníci na média. Řešil by hlavně pozici veřejnoprávní televize a rozhlasu, které se podle něj ocitají pod silným tlakem politiků.

 

8. Pavel Bělobrádek vs. Martin Červíček, Náchod

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL): Šéf lidovců předpokládá, že Senát bude hrát nejzásadnější roli ve své dosavadní historii. Hrad, vládu a sněmovnu podle něj ovládají politici, kteří torpédují ústavní pořádky a zvyklosti.

Martin Červíček (ODS): Bývalý policejní prezident slibuje lepší financování oprav krajských silnic a modernizaci železnic. Věnovat se chce i regionální kriminalitě a bezpečnosti v silničním provozu.

9. Daniel Herman vs. Vladimír Martinec, Chrudim

Daniel Herman (KDU-ČSL): Podle exministra kultury bude Senát rozhodovat o dalším směřování Česka. Slibuje propojení svého obvodu s Prahou, pomocí svých kontaktů by rozvíjel sociální služby či lékařskou péči.

Vladimír Martinec (SNK-ED a Soukromníci): Několikanásobný mistr světa v ledním hokeji by zlepšil financování sportu jasnými legislativními pravidly. Kritizuje nedostatek peněz na kvalitní trenéry pro talentovanou mládež a na sportoviště.

10. Jiří Čunek vs. Radek Vraj, Vsetín

Jiří Čunek (KDU-ČSL): Dlouholetý zlínský hejtman obhajuje senátní křeslo už potřetí. Je favoritem, většina stran proti němu nepostavila soupeře. „Jsem na politickém trhu už dlouho, na mých protikandidátech nezáleží,“ prohlásil.

Radek Vraj (SPD): Bývalý úspěšný dostihový trenér chce ve Vsetíně bezpečné ulice pro slušné lidi. „Jsme kamarádi, v nohejbale nad ním vítězím. Jako politik je velký soupeř, ale každý je jednou porazitelný,“ řekl na adresu Čunka.