Volební turistika v Praze. Trvalé bydliště si kvůli volbám změnili Petříček i Kořanová

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček za ČSSD si kvůli komunálním volbám přehlásil trvalé bydliště do Prahy 3.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček za ČSSD si kvůli komunálním volbám přehlásil trvalé bydliště do Prahy 3. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Stálou adresu si změnila lídryně kandidátky ODS a KDU-ČSL v Praze 3 Iva Vojtková, která dříve pobývala na Praze 6.
Z Plzně do Prahy 8 si přehlásila trvalé bydliště exposlankyně a plzeňská zastupitelka za ANO Barbora Kořanová.
Trvalé bydliště i stranické tričko vyměnil před volbami další kandidát Jan Skalický, bývalý šéf Ředitelství vodních cest. Z Prahy se kvůli komunálním volbám oficiálně přestěhoval do Děčína, kde kandiduje za ANO.
4
Fotogalerie

Kandidují ve čtvrtích nebo městech, kam se přestěhovali krátce před volbami, případně mají v daných volebních obvodech pouze „papírová“ trvalá bydliště. Takzvaní političtí turisté, kteří provázejí každé komunální volby, se objevili i letos. Například v hlavním městě nedávno změnil adresu exministr zahraničí za ČSSD Tomáš Petříček nebo bývalá poslankyně za ANO Barbora Kořanová.

Petříček je jedničkou ve třetím pražském obvodě za uskupení Praha 3 pro všechny, které sdružuje ČSSD a hnutí Budoucnost. Přiznal, že v současném bydlišti dlouho nežije. „Nikdy jsem to neskrýval. Ale dlouho se jak pracovně, tak osobně reálně v Praze 3 pohybuji. Problémy této městské části dobře znám, nyní v kampani jsem byl lidmi na některé další upozorněn. Jak řekl Ronald Reagan: Nebudu vaše místo narození brát jako handicap,“ sdělil deníku E15 bývalý šéf diplomacie.

Stálou adresu si změnila také lídryně kandidátky ODS a KDU-ČSL v Praze 3 Iva Vojtková. Disidentka pobývala dlouhá léta v Praze 6, kde ostatně letos na starostu kandiduje v bravách ODS její syn Jakub Stárek. Už několik let však Vojtková žije na území třetí městské části. Přestěhovat se i úředně ji přinutila až kandidatura na starostku.

„Chci, aby moje vnučka, dcera a všichni zdejší občané žili na bezpečnějším Žižkově. I to byl také důvod k tomu, abych po letech žití v Praze 3 překonala nechuť z čekání na úřadě a konečně si změnila trvalý pobyt,“ řekla Vojtková serveru Naše Praha.

Video placeholde
Průvodce komunálními volbami • Videohub

Z Plzně do Prahy 8 si také přehlásila trvalé bydliště bývalá poslankyně a plzeňská zastupitelka za ANO Barbora Kořanová. „Trvalé bydliště jsem si změnila teprve nedávno, ale to byla spíše formalita, v Praze už jsem delší dobu. Čtyři roky jsem byla poslankyní, takže jsem tu byla téměř neustále, teď jsem se tu vdala a můj manžel je také Pražák. Žijeme tu a naše budoucnost je v Praze, takže problémy města znám,“ uvedla politička, kterou voliči nyní najdou pod po svatbě přijatým jménem Barbora Rázga na třetím místě kandidátky ANO na magistrát. Kromě toho kandiduje také na radnici Prahy 8.

Trvalé bydliště i stranické tričko vyměnil před volbami lobbista Jan Skalický, bývalý šéf Ředitelství vodních cest a propagátor plavebního projektu Dunaj-Odra-Labe. Z Prahy se kvůli komunálním volbám oficiálně přestěhoval do Děčína. Ačkoli působil v předsednictvu ODA miliardáře Pavla Sehnala a kdysi byl členem ODS, tentokrát kandiduje za hnutí ANO. Že se v Děčíně uchází o přízeň voličů člověk reálně bydlící v Praze, nelibě nesou podle místních médií jeho soupeři.

Účelové změny trvalého bydliště řešily před lety i soudy, na které se obrátili nespokojení političtí soupeři. Plzeňský krajský soud rozhodl v roce 2015 ve věci tehdejšího starosty Františkových lázní Otakara Skaly – trvalé bydliště v lázeňském městě si zřídil těsně před volbami – že nezáleží, kde dotyčný uléhá do postele, ale na jeho společenských a politických vazbách v obci, za kterou je volen.