Pudil, Bouška i Valenta. Velká jména byznysu posílají finanční injekci kandidátům do Senátu

Exprimátor Tomáš Hudeček kandiduje v Praze do Senátu.

Exprimátor Tomáš Hudeček kandiduje v Praze do Senátu. Zdroj: tomashudecek.cz

Ve stínu komunálních voleb budou v pátek o hlasy voličů soupeřit také kandidáti do Senátu. Post obhajuje například současný předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), nově o křeslo v horní komoře usilují třeba expremiér Vladimír Špidla (ČSSD) nebo bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček (nezávislý). Právě poslednímu z jmenovaných se podařilo shromáždit nejštědřejší podporovatele. Vyplývá to ze seznamu dárců, který museli kandidáti do Senátu zveřejnit do středy.

Kandidáti mohou před prvním kolem utratit maximálně dva miliony korun, v případě postupu do druhého kola mohou přidat na kampaň dalšího půl milionu. Pravděpodobně největším darem se může pochlubit Hudeček, který jde do voleb jako nezávislý kandidát v Praze 11. Rovný půlmilion mu na kampaň poslala společnost bpd partners vlastněná miliardáři Petrem Pudilem, Vasilem Bobelou a Janem Dobrovským.

Hudečka se rozhodli podpořit mimo jiné proto, že jako nezávislý kandidát nemá podporu domovské strany, která by mu zajistila viditelnost. „Jeho politická minulost a působení ve veřejném prostoru jsou pro nás dobrou zkušeností. Tomáše Hudečka jsme podpořili především proto, že u něj předpokládáme poctivé odhodlání stát ve společenské debatě za principiálními postoji západního humanismu a proti populismu,“ uvedli ve svém prohlášení. Miliardáři se v politice angažovali už dříve, v roce 2018 například podpořili 1,5 milionem korun neúspěšného prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše.

Hudeček kromě toho získal i sto tisíc korun od Karla Schwarzenberga nebo šedesát tisíc korun od bývalého guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy, se kterými ho spojuje působení v TOP 09. Od architekta Martina Rajniše získal zase 200 tisíc korun, neboť se léta věnuje urbanismu a územnímu rozvoji v Praze.

Exprimátorovi ale vadí, že jako nezávislý kandidát musí na rozdíl od soupeřů obdržené dary zdanit. „Milí zákonodárci, ponechali jste v zákonech, že darované peníze z prezidentské kampaně kandidáti nemusejí danit. Ale u nezávislých kandidátů do Senátu jste patnáctiprocentní daň ponechali. A není možné to uhradit ze samotných darů,“ postěžoval si Hudeček na sociálních sítích.

Velký dar získal také například obhajující senátor v Praze 6 Jiří Růžička, kterému poslal 300 tisíc korun Pavel Bouška, majitel výrobce krmiv Vafo Group. Velké dary zřejmě putovaly i kandidátům nominovaným za ODS, strana nicméně zveřejnila pouze jména dárců bez vyčíslení darů. Mezi dárce patří majitel skupiny Synot Ivo Valenta, dopravní firma ICOM transport nebo IT společnost Enwico data.

V případě ANO, které nikdy příliš nelákalo velké dárce, se poslanci Milanu Brázdilovi, jenž kandiduje v Olomouci, podařilo využít vazeb v hnutí. Kromě 150 tisíc korun, které do kampaně vložil sám, získal dalších 80 tisíc od společnosti Úsovsko Agro patřící exministru zemědělství za ANO Jiřímu Milkovi.

Při pohledu do výkazů darů je ale patrné, že si většina kandidátů platí kampaň především sama, s přispěním dalších dárců. Například senátor Tomáš Czernin (TOP 09) si na svoji kampaň poslal 300 tisíc korun, stejnou částku investoval bývalý primátor Brna Petr Vokřál (ANO) a expremiér Vladimír Špidla (ČSSD) zase vložil do kampaně sto tisíc korun.

Video placeholde
Průvodce senátními volbami • Videohub