Mayovou čeká skládání menšinové vlády, dál trvá na brexitu

Premiérka Mayová hovoří po setkání s královnou

Premiérka Mayová hovoří po setkání s královnou Zdroj: Reuters

Konzervativci v předčasných volbách ztratili většinu
Konzervativci v předčasných volbách ztratili většinu (9. června 2016)
Konzervativci v předčasných volbách ztratili většinu (9. června 2016)
Konzervativci v předčasných volbách ztratili většinu (9. června 2016)
Konzervativci v předčasných volbách ztratili většinu (9. června 2016)
21
Fotogalerie

Theresa Mayová chce sestavit novou vládu, která Británii poskytne jistotu, již země podle ní potřebuje více než kdy jindy. Staronová premiérka to řekla po setkání s královnou Alžbětou II. Vládní Konzervativní strana sice získala ve čtvrtečních předčasných parlamentních volbách nejvíce křesel v Dolní sněmovně, přišla ale o většinu. Mayová zřejmě nyní vytvoří menšinový kabinet s podporou severoirské Demokratické unionistické strany (DUP). 

Podle výsledků budou mít konzervativci 318 křesel z celkového počtu 650. Opoziční labouristé Jeremyho Corbyna zatím získali 261 mandátů. Bývalý konzervativní ministr financí George Osborne takovou perspektivu označil za "katastrofální". V reakci na odhady prudce oslabila britská libra.

Výsledek znamená, že vládnoucí strana premiérky Mayové ztratila šanci na zisk parlamentní většiny, se kterou po vyhlášení mimořádných voleb počítala.

Vývoj po britských volbách jsme zprostředkovali v online přenosu:




Jistotu v této situaci podle Mayové může Británii zajistit jen její Konzervativní strana, která bude spolupracovat se severoirskou DUP, jež získala deset křesel. Nová vláda podle premiérky naplní vůli britského lidu, provede Británii jednáním o odchodu z EU a zajistí, aby tyto rozhovory byly úspěšné. S Bruselem chce Mayová jednat v rámci harmonogramu, který byl již domluven. Rozhovory by tak mohly začít 19. června. Podle Sky News by ještě dnes mohla Mayová jmenovat nové ministry v některých klíčových rezortech.

Mayová se rozhodla sestavit vládu navzdory tomu, že hned po oznámení odhadů po uzavření volebních místností čelila výzvám k rezignaci. Vyzval ji k ní třeba i předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn, kterého řada analytiků považuje za skutečného vítěze voleb.

Výsledek hlasování je nemilým překvapením nejen pro konzervativce, ale i pro Skotskou národní stranu (SNP), která oproti volbách v roce 2015 přišla o 19 křesel v parlamentu. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová to označila za zklamání a přiznala, že roli hrála i otázka referenda o nezávislosti. Hlasy na úkor nacionalistů totiž získaly strany, které chtějí zachovat jednotu Spojeného království. Mayová podle ní ale ve volbách přišla o veškerou autoritu a důvěryhodnost.

Předseda Liberálních demokratů Tim Farron, jehož strana si ziskem 12 křesel oproti roku 2015 o tři místa polepšila, dnes vyzval, aby se další jednání o brexitu odložila. Předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Paul Nuttall rezignoval poté, co jeho protievropská strana neobdržela ve volbách ani jeden mandát.

Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes upozornil Mayovou, že při jednání o brexitu není času nazbyt. Připustil, že po britských volbách není zřejmé, kdy tyto rozhovory začnou, jasný je podle něj ale termín jejich ukončení. Tusk zároveň varoval před tím, aby se strany rozešly bez dohody. Podle šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera je jeho tým připraven jednat o brexitu okamžitě. Juncker věří, že výsledky voleb nebudou jednání zdržovat.

Vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier uvedl, že rozhovory s Brity by měly začít ve chvíli, kdy bude Londýn připraven. Zástupce europarlamentu pro brexit Guy Verhofstadt označil volby za britský vlastní gól, který brexitové rozhovory zkomplikuje.

Podle francouzského premiéra Édouarda Philippea samotné rozhodnutí Britů opustit EU výsledky voleb nezpochybnily. Budoucí irský premiér Leo Varadkar řekl, že britská vláda nemá po volbách silný mandát pro takzvaný tvrdý brexit. Slovenský premiér Robert Fico zopakoval, že by bylo nebezpečné, pokud by Británie vyšla z jednání o brexitu posílena.

Český premiér Bohuslav Sobotka chce počkat na to, kdo po volbách sestaví britskou vládu a s čím tato vláda přijde na vyjednávání o vystoupení země z EU. Doufá, že vytváření nového kabinetu nepotrvá dlouho. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek věří v rychlé sestavení většinové vlády. Podle prezidenta Miloše Zemana se Mayové nevyplatilo zbytečné riziko. Důležité ale nyní podle něj je, aby vznikla akceschopná vláda, neboť Evropa i svět potřebují silnou Británii.

 

Libra se v reakci na volební výsledky propadla o dvě procenta

Britská libra se v reakci na překvapivě slabý výsledek konzervativců v předčasných parlamentních volbách propadla vůči dolaru až o dvě procenta na nejnižší úroveň od dubna. Investoři se obávají, že nerozhodný výsledek voleb v Británii vyvolá politický chaos.

Libra během obchodování v Asii sestoupila až na 1,2693 dolaru, nejníže od 18. dubna. Na začátku londýnského obchodování vykazovala pokles o necelá dvě procenta na 1,2708 dolaru, napsala agentura Reuters. Kurz eura vůči dolaru se drží téměř beze změny na 1,1210 dolaru.