Mírným favoritem prezidentských voleb na Slovensku je podle posledního průzkumu Korčok

Novým slovenským prezidentem se stane buď Ivan Korčok, nebo Peter Pellegrini.

Novým slovenským prezidentem se stane buď Ivan Korčok, nebo Peter Pellegrini. Zdroj: ČTK

Mírným favoritem nadcházejícího rozhodujícího kola přímých prezidentských voleb na Slovensku je podle volebního modelu agentury NMS Market Research exministr zahraničí Ivan Korčok s podporou 51,7 procenta. Jeho soupeře a předsedu paramentu Petera Pellegriniho by volilo 48,3 procenta respondentů. Napsal to ve středu list Sme, který průzkum zadal. Těsný rozdíl mezi oběma kandidáty podle deníku nenaznačuje, že by sobotní druhé kolo voleb hlavy státu mělo jistého vítěze. V jiném průzkumu zase těsně vedl Pellegrini. Kampaně obou kandidátů ve středu končí, od čtvrtka již na Slovensku nebude možné výsledky průzkumů zveřejňovat.

„Korčokovi se podařilo přesvědčit ty voliče, kteří se březnového prvního kola prezidentských voleb nezúčastnili,“ uvedl analytik NMS Mikuláš Hanes. Toto kolo vyhrál Korčok s nečekaně vysokým náskokem téměř 124 tisíc hlasů právě před Pellegrinim.

Model NMS rovněž ukázal, že Pellegrinimu se daří mobilizovat voliče neúspěšného prezidentského kandidáta Štefana Harabina. Ten v prvním kole skončil na nepostupovém třetím místě, když dostal přes 264 tisíc hlasů. Harabin má proruské názory a vyslovil se pro neutralitu Slovenska, což by znamenalo vystoupení země ze Severoatlantické aliance (NATO).

NMS oslovila 1045 respondentů v období od 28. března do 2. dubna.

Jiný průzkum od agentury Focus, jehož výsledky v úterý zveřejnila televize Markíza, naopak ukázal těsný náskok Pellegriniho. Šéfa parlamentu by podle této sondáže volilo 50,8 procenta lidí a Korčok by získal 49,2 procenta hlasů.

Finalisté přímé prezidentské volby na Slovensku se v úterý večer v televizním duelu stanice Markíza navzájem kritizovali a skákali si do řeči. Opakovali rovněž své priority; liší se například v názoru na praktický výkon funkce hlavy státu.

Kampaně Korčoka a Pellegriniho ve středu večer vyvrcholí jejich závěrečnou televizní debatou na veřejnoprávní stanici RTVS. Od čtvrtka až do uzavření hlasovacích místností je na Slovensku zakázáno zveřejňování výsledků průzkumů k prezidentským volbám. Kandidáti však mohou i v tomto období uveřejňovat neplacené příspěvky na sociálních sítích.

Sledujte: ONLINE: Slovenské volby 2024 - druhé kolo >>>