Drahoš by přispěl ke změně tónu české politiky. Brusel by to uvítal, říká analytik

Jiří Drahoš

Jiří Drahoš Zdroj: čtk

Případné vítězství Jiřího Drahoše ve druhém kole českých prezidentských voleb by mohlo znamenat posun ve vyjadřování české politické reprezentace směrem k evropskému hlavnímu proudu, domnívá se profesor amsterodamské univerzity a výzkumník Centra pro studium evropských politik (CEPS) Steven Blockmans. Poznamenal, že v Bruselu by takovou změnu uvítali.

Analytik a šéf bruselského střediska Open Europe Pieter Cleppe upozornil, že výsledek nadcházejícího druhého kola volby mezi někdejším šéfem Akademie věd Drahošem a stávající hlavou státu Milošem Zemanem není zdaleka jasný.

"Je to souboj mezi dvěma různými typy lidí. Zeman je tady v Bruselu známá postava a reprezentuje euroskeptický hlas, nesouhlasí s postojem (EU) vůči Rusku a Putinovi. Ale panují zde otázky, do jaké míry ho vnímat přímo jako součást ruského tábora," poznamenal Cleppe.

Drahoš, který se podle něj při vnějším pohledu v zásadě "vynořil odnikud", sází na fakt, že mnoho občanů Česka přes svůj nesouhlas například se vstupem do eurozóny jasně podporuje členství země v EU.

Blockmans z CEPS připomněl, že Zeman dostal v prvním kole méně hlasů, než se podle průzkumů čekalo, a jiní kandidáti rychle podpořili Drahoše. "Prezidentské volby 2018 se tak v zásadě stávají referendem o kontroverzní postavě Miloše Zemana a jeho podporovatelích v Kremlu. Vůbec bych se nedivil, kdyby nyní začala kampaň snažící se Drahoše pošpinit," poznamenal. Výsledek hlasování bude podle něj mít také dopad na pokusy premiéra Andreje Babiše o vytvoření české vlády.

Čtěte profily Jiřího Drahoše a Miloše Zemana >>>

Cleppe upozornil, že ačkoli role českého prezidenta není exekutivní, může hlava státu formovat veřejné mínění v zemi. Připomněl někdejšího českého prezidenta Václava Klause.

"V evropské debatě hrál velkou roli přes omezené pravomoci. Prezident je zástupce země navenek, a tak když každodenně pomlouvá EU, má to pochopitelně ve veřejné debatě efekt," řekl Cleppe. Klaus, který nyní jasně podporuje Zemana, se podle něj postupně posunul k naprostému odmítání celého konceptu EU.

Vše o druhém kole prezidentských voleb najdete zde >>>