Měl by mít prezident větší moc? Ptali jsme se kandidátů

Prezident České republiky Miloš Zeman na otázky neodpověděl.

Prezident České republiky Miloš Zeman na otázky neodpověděl. Zdroj: ČTK

Mirek Topolánek: Pravomoci prezidenta netřeba měnit. Jen je třeba je správně využívat v souladu nejen s literou, ale i duchem ústavy a zájmy lidí. Ukázalo se, že přímá volba stejně jako nepřímá je více závislá na míře přirozené prezidentské autority a touhy zasahovat do dění než na nějakých dodatečných pravomocích, speciálně v období po volbách. Ústava popisuje jednotlivé situace docela dobře a ponechává prezidentovi poměrně velký prostor pro to, aby jednal nejen v rámci ústavy, dobrých mravů a zvyklostí, ale také aby reagoval pružně na vývoj situace.
Michal Horáček: Rozsah pravomocí je dán ústavou a jsou zcela adekvátní. Žádné změny podle mě nejsou potřeba.
Pavel Fischer: Považuji je za optimální. Na ústavu nesahat!
Jiří Hynek: Současný rozsah pravomocí prezidenta považuji za optimální. Chci, aby zakořenily ústavní zvyklosti, a byl bych rád, aby díky tomu vymizely „kreativní“ výklady ústavy.
Petr Hannig: Rád bych pravomoci prezidenta rozšířil o zákonodárnou iniciativu. Neboť prezident vidí problémy občanů jinou optikou, než je ta ve vládě či Poslanecké sněmovně, kde jsou zákony navrhovány a schvalovány mnohdy pod tlakem lobbistů a stranických zájmů.
9
Fotogalerie

Zákonodárci přijali přímou volbu prezidenta, pravomoci hlavě státu ale nezvýšili. Tento fakt je častým námětem pro kritickou debatu. Považují pezidenští kandidáti současný rozsah pravomocí prezidenta za optimální, nebo by se měly měnit? Odpovědi kandidátů čtěte v galerii.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka