Benešovy dekrety, migranti a teď válka. Babiš před druhým kolem vsadil na strategii Miloše Zemana

Volební štáb Andreje Babiše v 1.kole prezidentských voleb

Volební štáb Andreje Babiše v 1.kole prezidentských voleb Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Billboard Andreje Babiše v pražských Stodůlkách
Volební štáb Petra Pavla v 1.kole prezidentských voleb
3
Fotogalerie

Je neděle ráno. Voliči ještě diskutují o výsledcích prvního kola a mezitím už tým finalisty Andreje Babiše vylepuje první billboardy. Na nich expremiér slibuje, že nezavleče Česko do války. Tvrdí, že je diplomat, a nikoliv voják. Strategie pro příští dva týdny se zdá být jasná. Podobně jako končící prezident Miloš Zeman před pěti a deseti lety chce poškodit svého soupeře Petra Pavla silným obviněním – nehledě na jeho pravdivost.

Pavel se ziskem 35,40 procenta hlasů zřejmě dokázal přesvědčit mnoho váhajících voličů Danuše Nerudové nebo Pavla Fischera – a svého soupeře Babiše s podporou 34,99 nechal těsně za svými zády. Podobný výsledek čekal málokdo. Agentury předpovídaly oběma pravděpodobným finalistům zhruba o pět procentních bodů méně.

Šéf ANO odstartoval kampaň ostrým projevem před druhým kolem už v sobotu večer, krátce po vítězství Pavla. „Pokud bude prezidentem Pavel, nebude to dobré pro občany,“ tvrdil Babiš, podle něhož chce Pavel zemi zatáhnout do války.

„Nedokážu si představit druhé kolo bez faulů, Andrej Babiš bez faulů hrát neumí. Měli bychom se sjednotit proti nebezpečí, které představuje,“ reagoval Pavel, který s konfrontací počítá. Později na Twitteru napsal, že kampaň před druhým kolem bude střetem dvou světů. „Toho, který reprezentuje Babiš a s ním Miloš Zeman. Světa chaosu, neřešení problémů, osobního prospěchu a zákulisních vlivů. Proti tomu stojí můj svět, který je férový, slušný, důstojný a snaží se nabízet řešení, respekt k pravidlům,“ dodal Babišův soupeř ve finále souboje o Pražský hrad.

Dekrety a migranti

Těsný výsledek prvního kola však znamená, že boj o voliče bude ještě urputnější než v první přímé volbě hlavy státu v roce 2013, kterou vyhrál Zeman před bývalým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Zeman opřený o politický subjekt Strana práv občanů Zemanovci nařkl tehdejšího předsedu TOP 09 ze snahy zpochybňovat Benešovy dekrety o odsunu sudetských Němců a akcentoval údajnou nacistickou minulost Schwarzenbergova tchána. „Chtěl jsem vyjádřit, že Benešovy dekrety jsou už překonány, že jsou právně vyhaslé,“ tvrdil Schwarzenberg. Pohromu však už neodvrátil.

V roce 2018 v duelu Zemana s Jiřím Drahošem vsadili podporovatelé končícího prezidenta na obavy z nekontrolované migrace, byť hlavní uprchlická vlna už v té době pominula. Blízký spolupracovník Pavla, bývalý český velvyslanec ve Švédsku, Spojených státech či Rusku Petr Kolář podle svých slov s útoky na svého kandidáta počítá. „Před pěti lety rezonovala Zemanovou kampaní hesla Stop Jiřímu Drahošovi, stop migrantům. Nyní to bude Ne Pavlovi, ne válce,“ myslí si Kolář, který s kampaní pomáhal také Drahošovi.

Že Babišova kampaň může zapůsobit, dokládají mimo jiné debaty nejen na sociálních sítích. Řada lidí například dostává lživé zprávy a řetězové e-maily z anonymních účtů, že Pavel zavede povinnou vojenskou službu. To přitom prezident sám ani nemůže. V kombinaci s obavami z prohlubování energetické krize nebo růstu nezaměstnanosti to nicméně Babišovi může přihrát hlasy. „Každý trochu orientovaný člověk ví, že voják, který válku sám zažil, si ji přeje ze všeho nejméně. Skutečnost je úplně opačná, než jak se ji pokouší překrucovat Babiš. Na rozdíl od něj Pavel ve válce byl a ví, jaké hrůzy přináší,“ podotkl Kolář.

Rozhovor: Prezident Zeman o volbách a duelu Pavel vs Babiš

Video placeholde
• Mall TV, Blesk TV

Hraje se o (ne)účast

K prvnímu kolu prezidentských voleb přišel rekordní počet lidí, volební účast přes 68 procent nečekal téměř nikdo. Přestože Pavel i Babiš dosáhli takřka shodného výsledku, jejich strategie bude opačná. V zásadě jsou zde dva „rybníky“, kde mohou najít další hlasy – mezi voliči neúspěšných kandidátů a mezi nevoliči.

Babiš má oproti Pavlovi méně výhodnou pozici, neboť mezi voliči ostatních kandidátů převažují jeho odpůrci. Typicky jde o voliče Danuše Nerudové, Pavla Fischera nebo Marka Hilšera. Babišovi by tak vyhovovala vyšší volební účast, tedy zapojení těch, kteří zatím nevolili. „Je možné, že tato ostře konfrontační rétorika cílí na to, že se Babiš domnívá, že by mohl po vzoru prezidenta Miloše Zemana přitáhnout ještě větší počet lidí do druhého kola,“ domnívá se politolog Miroslav Mareš. Jedním dechem ale on i další odborníci dodávají, že vyšší účast je nepravděpodobná.

Spíše než získávat nové voliče se bude Babiš snažit odradit případné Pavlovy sympatizanty od volby ve druhém kole. Fungovat na ně může například připomínání členství Pavla v komunistické straně za minulého režimu. Pavel bude muset naopak přesvědčit voliče ostatních kandidátů, aby k volbám znovu šli a podpořili ho.

Kandidát vlády, nebo lidí?

Kromě války používá Babiš jako argument také tvrzení, že je Pavel kandidátem vlády Petra Fialy (ODS). Ta sice žádného z kandidátů výslovně nepodpořila, šibalsky jmenovala před prvním kolem rovnou tři kandidáty, ale její preference je jasná. Pavel se snaží od vlády mírně distancovat a opakuje, že je občanským kandidátem. Jeho tým pečlivě zvažuje, od koho veřejnou podporu v příštích dvou týdnech přijme.

Není se co divit. Jak ukázala povolební analýza PAQ Research ve spolupráci s Českým rozhlasem, Babiše volila velká část obyvatel chudších částí republiky, s nižším vzděláním a vyšší mírou exekucí, kteří mají pocit, že na ně vláda zapomíná. „Babiš už v prvním kole dokázal solidně mobilizovat chudší část republiky,“ myslí si sociolog Daniel Prokop, podle kterého je ale Babišův potenciál mobilizace pro druhé kolo nižší. „Babišova pozice bude složitá. Musí demobilizovat voliče Pavla, zároveň nebýt přehnaně negativní, aby se pro ostatní nestal nepřijatelným,“ dodal. Babiše v prvním kole volili zejména voliči hnutí ANO, nemálo voličů hnutí SPD, část voličů ostatních stran i poměrně velká část nevoličů.

Je nesporné, že Pavel láká především voliče vládní pětikoalice, od kterých podle analýzy PAQ Research obdržel zhruba 1,3 milionu hlasů. Do celkových zhruba dvou milionů mu ale významně pomohli i voliči hnutí ANO a voliči ostatních stran. Právě zklamaní voliči Babišova hnutí mohou být pro Pavla zajímavým zdrojem hlasů. Místopředseda hnutí ANO a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák Pavla ostatně volil, hodlá to zopakovat, a kvůli nesouhlasu s Babišovou rétorikou dokonce zvažuje opustit hnutí.