Debata v ČT: Babiš by neposlal vojáky do Polska, pokud by bylo napadeno, řekl

Debata: Andrej Babiš proti Petru Pavlovi

Debata: Andrej Babiš proti Petru Pavlovi Zdroj: Koláž E15

Kandidát na prezidenta Petr Pavel
2
Fotogalerie

Předvolební debata v České televizi skončila. Petr Pavel dorazil do studia i se svým soupeřem Andrejem Babišem, který původně ohlásil, že se debaty nezúčastní. Druhé kolo prezidentských voleb proběhne za pár dní. Babiš uvedl, že by neposlal vojáky na pomoc Polsku, pokud by bylo napadeno, což by znamenalo porušení našeho závazku k NATO. Co dalšího v debatě zaznělo se dočtete níže. 

„Odpouštím České televizi, změnil jsem názor, a to je všechno,“ řekl hned na úvodu debaty Andrej Babiš, který se na debatu dostavil, i přesto že původně účast odmítal. První téma debaty se týkalo billboardů, které Babiš vyvěsil po České republice a hlásají: „Generál nevěří v mír. Volte mír. Volte Babiše.“ Podle Petra Pavla se jedná o závádějící billboardy. „Je to nefér útok jeden za druhým,“ řekl Pavel.

V reakci Babiš a odkazoval na tweet, který Pavel zveřejnil, a kde podle Babiše píše, že by NATO mělo vyslat vojáky na Ukrajinu. Podle Pavla šlo ale pouze o humanitární pomoc, nikoliv o bojové jednotky. „Vy jste chtěl vyslat naše vojáky na Ukrajinu a je jedno za jakým cílem. A proto já jsem mluvil o míru. Rok tu mluví vláda o válce a já mluvím o míru,“ reagoval Babiš. 

„Nikdy v životě jsem se nemusel vyjadřovat k invazi v roce 68. Nikdy jsem jí nevítal. A nesrovnávejte mě s panem Skálou. Ten je komunistou dodnes,“ reagoval Pavel na Babišovo nařčení, že vítal ruskou invazi do Československa v roce 1968 spolu se stalinistou Josefem Skálou.

Dalším tématem debaty byl útok na Vrbětice. „Já jsem to komentoval jako akt terorismu. Lze říci, že to byl akt státního terorismu,“ řekl Pavel. Babiš s Pavlem souhlasil. „Já jsem to samozřejmě odsoudil. Nemělo se to ale pronajmout soukromé firmě,“ dodal Babiš. 

Nejsem hnutí ANO, jsem Andrej Babiš

Další otázka směřovala na to, zda vyvolání hlasování o nedůvěře vlády nebylo součástí kampaně Andreje Babiše. „Nejsem hnutí ANO, jsem Andrej Babiš. O vyvolání hlasování o nedůvěře vlády rozhodli poslanci hnutí ANO. Já jsem to nepodepsal, ani jsem tam nebyl. Nešlo o prezidentskou kampaň,“ řekl Babiš. 

Babiš také pořád opakoval, že Pavel je vládní kandidát. „Podpořil vás Zeman, podpořilo vás KSČM a také neříkám, že jste kandidátem KSČM. Já nejsem vládním kandidátem. Já jsem vládu v mnoha ohledech kritizoval,“ odpověděl Pavel. 

„Pokud byste se stal prezidentem a hnutí ANO pak zvítězilo ve volbách, celá republika by se stala vaším Agrofertem,“ reagoval Pavel na Babiše, který opakoval, že lže. „Neříkejte, co jste pro tuhle zemi udělal. Ty dluhy, co jste udělal, budou muset zaplatit naše děti,“ dodal Pavel.

„Já jsem navyšoval lidem důchody a platy, a proto lidem za naší vlády stouply úspory,“ bránil se Babiš. 

Výkup akcií ČEZ

Babiš uvedl jako své klíčové téma pro své prezidentství výkup akcií ČEZu. „Získání stoprocentní kontroly a snížení ceny elektřiny na 1500 korun za MWh pro všechny. Přesvědčoval bych pana premiéra a pana Stanjuru, aby svolali mimořádnou valnou hromadu ČEZu a aby nabídli výkup minoritním akcionářům. Je tam 200 miliard nerozděleného zisku. ČEZ se topí v zisku a občané mají nejdražší elektřinu v Evropě,“ řekl Babiš.

Probírala se i komunistická minulost obou kandidátů. „Vojenská rozvědka není pod lustračním zákonem. Takže ti lidé prošli do dalšího systému. Mé jméno není nikde, na rozdíl od pana Pavla, které je všude,“ bránil se Babiš. „Vyhrál jsem třikrát soud. Nespolupracoval jsem,“ dodal. 

„Já jsem svou minulost vysvětloval mnohokrát a říkal jsem to vždy tak, jak to bylo,“ reagoval na stejnou otázku Petr Pavel. „Nikdy jsem vojenského zpravodajce v komunistickém režimu nevykonával,“ řekl. 

Pomoc Ukrajině

Babiš na otázku, zda by mělo Česko nadále pomáhat Ukrajině, odpověděl vyhýbavě. „Podpora Ukrajiny má být koordinovaná přes Evropskou unii. Není potřeba snižovat komfort českých občanů,“ řekl Babiš.

„Sám jste psal ve své knize, že NATO by se mělo změnit z obraného na útočný pakt, a přitom zde hovoříte o míru. Pokud jde o Ukrajinu, tak tam je důležitá hlavně solidarita. To, že nejsme součástí konkrétních bojů, neznamená, že ta válka není naše,“ reagoval Pavel.

Babiš by neposlal české vojáky do války, pokud by bylo napadeno Polsko nebo pobaltské státy. „Já chci mír,“ opakoval Babiš. Řekl to i přesto, že Polsko patří do NATO a jít na pomoc členskému státu NATO, když je napaden, je součástí paktu. Později svůj výrok na Twitteru mírnila a uvedl, že by článek 5 dodržel. 

„Základním principem NATO je odrazení od války. To, že se připravujeme na válku znamená, že chceme nepřítele odradit. Ale zároveň pokud je jeden člen NATO napaden, tak mu všichni jdeme na pomoc a takhle ta organizace funguje. Je to náš závazek,“ vysvětlil Pavel. 

„Nikdy jsem neřekl že je armáda chaos. Chaos jste vy, pane Babiši“ řekl Pavel. „Jste chaotický mikromanažer. Vy jste za covidu zařídili chaos,“ ohradil se Pavel, když Babiš uvedl, že Pavel nazval armádu chaosem. 

Zvyšování daní

„Zajímalo by mě, jak bude koncipovaný celý systém daní. Když nebude mít vláda dostatečný příjem, tak nebude schopna mít finance na chod státu,“ řekl Pavel na otázku zvyšování daní. 

„Určitě bych daně nezvyšoval. Během naší vlády jsme daně snížili o 500 miliard. Vláda a pan kandidát nechápe, že jsou i příjmy,“ reagoval Babiš. „Je dobře, že jsme lidem snížili daně a lidé teď mají ty úspory,“ dodal

„Superhrubá mzda byla anomálie. Byly jsme jediná země EU která ji měla. Její zrušení tedy vítám,“ řekl Pavel. Léčba inflace musí být podle Pavla rychlá. Uvedl, že úroky by se měly zvyšovat. 

„Já bych mladým vysvětloval, co mají studovat. Tady jsou nějaká povolání, kde je málo lidí. Stát nemá možnost mít vliv na to, kterou profesi potřebujeme,“ řekl Babiš na otázku, co dělat pro mladé lidi. Mladým lidem by také poradil, aby si zjistili, co mají kandidáti za sebou a vyjmenoval, co všechno za on sám za sebou. 

Postavení žen

Na otázku, zda by měly být ženy ve vedeních firem, odpověděli oba kandidáti kladně. „Určitě bych to ale neviděl formou nějaké kvóty. Prezident může zviditelnit ženy, které jsou schopné a myslím, že jich máme celou řadu,“ řekl Pavel.

„Určitě, vždycky jsem to dělal,“ odpověděl Babiš. „Mám všude ženy. Já se ženami dělám rád a musíme si jich vážit, protože se starají o naše děti a ještě pracují. Nikdy jsem nedělal rozdíly mezi ženami a muži. Dokonce s nimi pracuji raději,“ řekl.

„Znásilnění je definováno špatně a je potřeba to změnit. Devadesát procent žen se bojí znásilnění nahlásit. Musíme ale o tom debatovat,“ řekl Babiš. „Já bych takovou novelu podepsal,“ řekl Pavel k novému zákoníku, který by měl úžeji specifikovat, co je znásilnění, protože je definice nedostatečná. 

Pavel by se měl vzdát kandidatury

„Pan Pavel by se měl vzdát kandidatury a přenechat to místo mně,“ řekl Babiš ke konci debaty. „Pak ta společnost nebude rozdělena. Pokud se nestanu prezidentem, tak ti lidé nebudou mít zastání. Pětikoalice ovládne všechno,“ řekl Babiš.

„Šedesát procent této země by vás nikdy nevolilo. Tak byste těžko mohl být prezidentem všech. Jestli někdo rozděluje společnost, tak to děláte vy. To, jak se snažíte využívat strachu. Pokud se tu budeme bavit o tom, kdo má potenciál tu společnost spojovat, tak to rozhodně nejste vy,“ reagoval Pavel. 

Na podporu českého průmyslu v zahraničí Pavel odpověděl, že by podporoval i české startupy. „Soustředil bych se hlavně na Asii a Afriku,“ řekl Babiš. 

Prezidentské volby 2023 na E15.cz

Druhé kolo prezidentské volby | Jak volit | Kde volit | Volební lístky | Kandidáti na prezidenta | Volby 2023 přehledně | Petr Pavel | Andrej Babiš | Srovnání kandidátů | Voličský průkaz | Kurzy a sázky | Volební průzkumy