Drtivá porážka Babiše a oligarchického populismu. Pavel je zárukou západní cesty, zní ze zahraničí

Volební štáb kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), 28. ledna 2023, Praha. Poražený kandidát Andrej Babiš komentuje výsledky voleb.

Volební štáb kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), 28. ledna 2023, Praha. Poražený kandidát Andrej Babiš komentuje výsledky voleb. Zdroj: E15 Miroslav Belančin

Poražený Andrej Babiš (ANO)
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve volebním štábu Petra Pavla
Volební štáb prezidentského kandidáta Petra Pavla, druhé kolo prezidentských voleb, 28. ledna 2023
4
Fotogalerie

Zahraniční média si všímají především toho, jak hladce se podařilo Petru Pavlovi ve druhém kole porazit svého soupeře Andreje Babiše. Šéf ANO je podle nich ztělesněním populismu a oligarchů v politice, zdůrazňují i jeho nezvykle ostrou kampaň. Ve vysloužilém generálovi a někdejším vysokém představiteli NATO pak vidí záruku, že Česko nevybočí ze svého prozápadního kurzu. Vítězi už také blahopřejí představitelé dalších zemí, jako první přispěchala s gratulací slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

O drtivém Pavlově vítězství píše kupříkladu britský The Guardian, podle něhož je brána jako vítězství liberální demokracie nad oligarchickým populismem. „Výsledek představuje osobní zadostiučinění pro prozápadního Pavla a ponižující zavržení Babiše, miliardářského oligarchy, který vedl nelítostnou kampaň spálené země. Soustředila se na vykreslení protivníka jako válečného štváče, zatímco sám sebe vydával za oběť pomluv a výhrůžek smrtí,“ nebere si britský deník servítky.

„Někdejší generál porazil v sobotu v prezidentských volbách v České republice miliardářského expremiéra, což někteří považovali za souboj mezi ústavní demokracií a populismem, s ruskou válkou na Ukrajině v pozadí,“ informoval své čtenáře v podobném duchu americký The Washington Post. „Pavlova výhra upevňuje odklon od populistické politiky – alespoň prozatím,“ pokračuje deník s tím, že hlasování bylo i určitou ukázkou, jaký vliv má válka na politiku na starém kontinentu.

Vítězství Pavla může podle Bloombergu posílit jednotu Západu proti ruské agresi, jelikož podporuje dodávky zbraní na Ukrajinu a sankce EU proti Kremlu. I americká agentura pak zmiňuje porážku populistického bývalého premiéra, který měl podle ní napjatý vztah jak s EU, tak s českým politickým establishmentem.

Tradičně nejvíce se všímají výsledku klání na Slovensku. Deník Sme kupříkladu už přinesl šest důvodů, které vedly k Pavlově vítězství. Podotýká mimo jiné, že kampaň zahájil včas, otevřeně komunikoval o své komunistické minulosti a mohl prodat svou porevoluční kariéru. Češi v něm podle listu také vidí naději na klid.

„Česko má za sebou deset let vlády prezidenta Miloše Zemana, který cíleně rozděloval společnost, urážel lidi a mstil se jim. Rázná vyjádření sice podle politických marketérů přinášejí úspěch, ale voliči zároveň po jisté době žádají změnu a tu přinesl právě Pavel,“ píše Sme.

Konkurenční Pravda podotýká, že Babiš sice prohrál výrazně, ale na jeho působení v politice se zřejmě nic nezmění. „Členové ANO si navzdory jeho porážce s Pavlem pochvalují, kolik hlasů jejich šéf získal, a zdůrazňují, že je to pro hnutí závazek do budoucnosti, čímž narážejí na parlamentní volby. Je velmi pravděpodobné, že Babiš se na ně připraví znovu jako volební lídr ANO,“ uvedla Pravda.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přispěchala s gratulací vítězí a dala přitom najevo, že ji výsledek těší. „Spolu s Vámi zvítězila naděje, že slušnost a pravdivost mohou být sílou,“ uvedla.

Poměrně velkou pozornost věnují českému prezidentskému souboji polská média, která v uplynulém týdnu zaznamenala Babišův výrok z televizní debaty o tom, že by neposlal sousední zemi na pomoc vojáky v případě napadení.

„Pavel pak využil příležitosti a řekl, že Češi půjdou pomoci Polákům. Oznámil také, že až se stane prezidentem, povede jeho druhá oficiální cesta do Polska (na první čeští prezidenti vždy míří na Slovensko). Toto oznámení je interpretováno jako přání dodat vztahům s Polskem další význam,“ připomněla Gazeta Wyborcza.

Ostatně polský prezident Andrzej Duda hned pozval Pavla do Varšavy na návštěvu. Týdeník Wprost zdůraznil, že česká kampaň byla v posledních dnech celkově „velmi brutální“ a objevily se v ní pohrůžky i dezinformace o Pavlově smrti.

Některá zahraniční média podotýkají, že Pavlův úspěch je koncem éry Zemana, kterého nelíčí v nijak pozitivním světle. „Vítěz voleb by měl nahradit Miloše Zemana, který byl přímočarým a rozdělujícím prezidentem. Zeman pěstoval úzké vztahy s Moskvou, ale když Rusko loni vtrhlo na Ukrajinu, 78letý muž se přidal k odporu celé EU vůči Rusku a podpoře Kyjeva,“ konstatovala německá stanice Deutsche Welle.

„Pro Babiše, který je bývalým premiérem, je to druhá velká porážka. Jeho centristické hnutí ANO skončilo po prohře ve volbách v roce 2021 v opozici. Babiše podpořil Zeman, s nímž sdílí euroskeptické názory a zvyk používat protimigrantskou rétoriku,“ upozornil server stanice Euronews.

Po Čaputové posílají Pavlovi blahopřání i další státníci a zahraniční politici, kupříkladu německý prezident Frank-Walter Steinmeier, rakouský Alexander Van der Bellen či šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Vítám vaši věrnost našim evropským hodnotám. Vaše zkušenosti v oblastech bezpečnosti, obrany a mezinárodních vztahů budou důležité pro zachování a posilování evropské jednoty v podpoře Ukrajiny,“ uvedla předsedkyně komise.

Ani francouzský prezident Emmanuel Macron, kterého krátce před volbami Babiš navštívil, neopomněl vítězi gratulovat. „Srdečně Vám blahopřeji. Naše země spojují společné, hluboce evropské hodnoty, a také podpora Ukrajiny. V Paříži jste vítán!“ napsal na Twitteru.