Babiš jen opakoval fráze, řekl předseda sněmovní komise. Je to účelovka, tvrdí šéf ANO

Předseda ANO Andrej Babiš (vpravo) dorazil 25. července v Praze do Poslanecké sněmovny na schůzi vyšetřovací komise k únikům informací z vyšetřovacích spisů.

Předseda ANO Andrej Babiš (vpravo) dorazil 25. července v Praze do Poslanecké sněmovny na schůzi vyšetřovací komise k únikům informací z vyšetřovacích spisů. Zdroj: ČTK

Andrej Babiš
Předseda komise Martin Plíšek (TOP 09).
Novinář Marek Přibil dorazil 25. července v Praze na schůzi sněmovní vyšetřovací komise k únikům informací z vyšetřovacích spisů. O úniku živého policejného spisu se mluvilo v souvislosti s nahrávkou, která se objevila na twitterovém účtu pod jménem Julius Šuman a na níž figurují novinář Přibil a bývalý ministr financí Andrej Babiš. Aféra podnítila vznik komise.
Člen komise Radek Vondráček (ANO).
O uniklých nahrávkách mluvili Přibil i Babiš
8
Fotogalerie

Zatímco sněmovní komise vyšetřující úniky z policejních spisů vyslýchala novináře Marka Přibila dvě a půl hodiny, lídr hnutí ANO vyšel z neveřejného jednání ani ne po třiceti minutách. „Z mého pohledu Babiš pouze zopakoval fráze, které používá v médiích,“ prohlásil předseda komise Martin Plíšek (TOP 09). Exministr financí měl na jeho adresu prý také „osobní výpad“.

"Já netuším, proč mě pozvali, takže já se to rád dozvím," řekl ihned po příchodu do Sněmovny Andrej Babiš novinářům, později ale předčítal veřejnosti předem připravený materiál. 

O úniku živého policejného spisu se jednalo v souvislosti s nahrávkou Babiše a Přibila, která se objevila na twitterovém účtu pod jménem Julius Šuman. Komise chtěla zjistit, zda údaje z živého spisu duo Babiš-Přibil skutečně mělo, odkud je případně získalo a jak s nimi nakládalo. Přibilův slyšení trval nejdéle, vyjádření dal však nejstručnější: s Babišem prý živé policejní spisy neprobírali.

Oproti tomu Babiš se na komisi dlouho nezdržel. „V životě jsem žádný živý spis v ruce neměl, nikdy jsem do žádného nenahlížel, takže to bylo rychlé" řekl. "Pro mě je to pokračování politického boje spojenectví ČSSD a TOP 09, které má v očích občanů vyvolávat negativní pocit o mé osobě. Proto nechápu vůbec, proč komise vznikla,“ pokračoval. 

„Úniky z policejních spisů tu jsou desítky let, máme možnost dokonce si číst v novinách o nové kauze ohledně podezření z korupce ve sportu, Pelta a spol. Není to nic nového, považuji to za účelovku,“ dodal. Výslech se podle něj nesl v přátelském duchu, poslancům prý odpovídal na každou otázku.

Oproti tomu předseda komise Plíšek řekl, že na něj měl Babiš „osobní výpad“ a že pouze opakoval fráze, které používá v médiích. „Odmítl se s námi bavit o tom, že by komunikoval s Přibilem a o obsahu schůzek nám také neřekl vůbec nic,“ komentoval Plíšek.

„Očekával jsem, že v případě neveřejného jednání bude pan Babiš věcně odpovídat na otázky, ukázalo se ale, že chtěl pouze odprezentovat své politické postoje,“ komentoval Plíšek.

Z slyšení mu prý vychází, že někteří novináři mají nadstandardní vztahy s některými policejními vyšetřovateli nebo se soustavou státního zastupitelství. Přibil se podle Plíška odkazoval na své kontakty s konkrétními policisty, kteří mu předávali určité informace při jejich kontaktech.

Člen komise Radek Vondráček (ANO) stručnost stranického šéfa hájil: „Když řeknete, že k ničemu nedocházelo, tak pak postrádá smysl jakékoliv další výpovědi.“

Vyšetřovací komise si také pozvala zástupce České advokátní komory a Unie obhájců. Měli přiblížit, jak z pohledu advokátů dochází k únikům, jak jsou spisy chráněny a k jakým systémovým změnám by mohlo v budoucnu dojít.

Komise nyní pozve ve spojitosti s Přibilem i jeho bývalého kolegu z MF Dnes Františka Nachtigalla. Také si předvolá premiéra Bohuslava Sobotku a bývalého šéfa úřadu vlády Ivana Přikryla ohledně kauzy OKD z hlediska nakládání se spisy.