Brabec: ANO by kromě financí rádo získalo i rezorty vnitra, zdravotnictví a sociálních věcí

Richard Brabec

Richard Brabec Zdroj: jiri kotatko

Richard Brabec
Richard Brabec ve volebním štábu hnutí ANO.
Richard Brabec ve volebním štábu hnutí ANO.
4
Fotogalerie

Hnutí ANO se chce při jednání o vládě setkat se zástupci všech parlamentních stran. "Budeme se hlavně zajímat o to, jestli platí nějaká vyjádření, která byla učiněna před volbami a byla mnohdy brutální a velmi osobní," říká místopředseda hnutí ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec. Současně uvedl, že jeho strana usiluje i o získání vedení ministerstva práce a sociálních věcí, zdravotnictví a vnitra.

Ve volbách jste obhájil své místo ve sněmovně, budete znovu usilovat o křeslo ministra životního prostředí?

To bych rád. To říkám opravdu, ne pateticky nebo jako klišé. Možná bych tomu před čtyřmi lety nevěřil, ale nakonec se ukázalo, že ten resort je pro mě srdeční záležitost. Není to jenom práce, fakt to dělám hodně rád.

Je k tomu ale ještě hodně daleko. Jasně, ten volební výsledek je dobrý, ale uvidíme, jestli najdeme partnery do vlády a kdo bude chtít jaká ministerstva. Tam jsme dnes úplně na začátku. Není to tak, že bychom tam dnes měli úplně jasno, jaké resorty jednoznačně chceme, i když nějaké věci padly.

Jaké?

Tak třeba ministerstvo práce a sociálních věcí nebo ministerstvo zdravotnictví. To bychom rádi, protože si myslíme, že je tam obrovský potenciál řídit to lépe. Dále ministerstvo financí.

Předpokládám i ministerstvo vnitra?

To také. Ale samozřejmě musíme najít partnery na to, abychom našli kompromis mezi tím, co by rádi oni a co bychom rádi my. Uvidíme, kdyby to bylo možné a ten resort životního prostředí zůstal hnutí ANO, tak bych o něj velmi stál.

Zrovna u ministerstva životního prostředí ale váš předseda Andrej Babiš avizoval rušení, respektive slučování s jiným ministerstvem.

Ono to vyvolalo samozřejmě velkou polemiku. My jsme zaprvé řekli, že považujeme za zbytečné mít samostatný post pro ministra pro lidská práva a legislativu, to by šlo dát pod ministerstvo spravedlnosti. Také jsme říkali, že nemusíme mít samostatný resort pro vědu a výzkum. A třetí idea byla, že chceme diskutovat o tom, zda by nešlo využít podobný model jako Rakousko, které má spojené ministerstvo zemědělství a životního prostředí. Rozpoutalo to velkou debatu, nevládky se zbláznily, že to tak nejde.

Když jsem přišel na ten post, tak to nevládky považovaly za strašnou provokaci, že bývalý ředitel chemičky dělá ministra životního prostředí. Nakonec si myslím, že jsme s řadou z nich našli docela společnou řeč, a ony zjistily, že nejsem takový zloduch, jak si na první pohled myslely. Stejně se na to díváme i tady - muselo by být stoprocentně jisté, že ta agenda životního prostředí nezůstane v tom budoucím ministerstvu zemědělství na okraji. Musely by tam být jasné mechanismy, aby mělo minimálně stejnou váhu jako zemědělství. Kdyby ta agenda životního prostředí měla být někde na okraji zájmu, tak bych byl poslední, kdo by do toho šel.

Kde vidíte programové průniky s ostatními stranami?

To je těžké. To je na dlouhé povídání. Já bych zůstal u toho, že se se všemi potkáme a budeme se hlavně zajímat o to, jestli platí nějaká vyjádření, která byla učiněna před volbami, která byla mnohdy brutální a velmi osobní.

Ostrá vyjádření padala i po volbách, například druhá ODS vyloučila spolupráci s Babišem.

Jsou to vyjádření pro média, já je považuji za unáhlená. Já jsem přišel ze světa, kde se nedělala gesta. Já považuji v těchto věcech gesta za zbytečná, ty jsme si měli nechat před volbami, protože to mohlo nahonit ještě nějaké voliče. Teď ne. Doufám a chci věřit, že v těch lidech nakonec převládne konstruktivnost a nebudou se snažit hrotit věci, které by ve finále mohly skončit tím, že se buď vůbec nepostaví v nějakém rozumném časovém horizontu vláda, nebo ta vláda bude nestabilní, nebo to bude nějaký kočkopes, který nevydrží a tu zemi nepožene vpřed.

Dneska se nám daří dobře, ale nebude to automatické, že to ta bude dál. Potřebujeme stabilní vládu, ne křehkou většinu. Budeme se snažit udělat všechno pro to, abychom takovou variantu našli.

Co spolupráce s SPD Tomia Okamury a komunisty?

My jsme takovou koalici samozřejmě odmítli. Ale budeme s těmi subjekty jednat, abychom si poslechli jejich názory na povolební situaci. Já si tu koalici neumím představit vzhledem k neprůniku a významným rozdílům ve volebních programech, ale jednat určitě budeme se všemi. Jak si to po volbách představují.

Co říkáte na propad dosavadních koaličních partnerů, tedy sociální demokracie a lidovců?

Tak máme lepšího lídra. Co si budeme povídat, on je ten Babiš skutečně fenomén. Byl víc vidět, uměl svou práci lépe prodat, odvedl jí. Na financích odvedl Babiš opravdu spoustu práce. A taky se ve finále kolegové párkrát střelili do nohy. Že demonstrovali dva dny před volbami za vyšší mzdy, to by mohla možná opozice, ale když tam vidím premiéra a ministry, tak demonstrovali vlastně sami proti sobě.

To byly věci, které nebyly úplně pochopitelné. Lidovci dopadli podobně jako minule, u sociální demokracie je to samozřejmě tragický sešup. Sedm a půl jsem nečekal, to si myslím, že nečekal nikdo. Překreslila se mapa, je to revoluce, lidi už nechtěli jakékoli pohrobky opoziční smlouvy.

Nelze se nezeptat, ale na jednu stranu mluvíte o stabilní vládě a na druhou budeme zřejmě mít historicky prvního trestně stíhaného premiéra.

Tak zaprvé ho bude znovu vydávat sněmovna. Teď se mimochodem navíc ukázalo, že to stíhání bylo jasně účelové, protože už měsíc se nestalo vůbec nic. Ti policisté neudělali žádné další úkony. Je jasné, že se klidně mohlo čekat na tu další sněmovnu. To jenom potvrzuje to, že kdyby pan předseda ANO nevadil systému, nikdo nějaké Čapí hnízdo neřeší.

Při dalším hlasování o vydání Babiše a Faltýnka odejde opět poslanecký klub ANO ze sálu?

O tom teď nebudu vůbec spekulovat. O tom se samozřejmě ještě poradíme. Upřímně řečeno si myslím, že není důvod se k tomu stavět jinak, než jsme se stavěli dřív. To ale bylo rozhodnutí každého kolegy, neměli jsme k tomu závazné hlasování. To uvidíme.

Ekologické organizace Hnutí Duha a Zelený kruh nedávno vydaly hodnocení končící vlády a vy jako ministr jste nedopadl nejlépe. Co si o tom myslíte?

Nevládky nikdy nebudou hodnotit žádného ministra dobře, pokud to nebude jejich aktivista. Já jsem ale nikdy nechtěl být ministr aktivista, protože ministr nemá být aktivistický, ministr má být úředník. Tedy nenadržovat nikomu a já si myslím, že na to, jak cupovaly a trhaly na kusy dřívější ministry životního prostředí, možná tenkrát s výjimkou pana Martina Bursíka, tak to hodnocení bylo nakonec dobré.

Oni uznali, že se něco povedlo, něco se nepovedlo. Obyčejně nevládky hodnotily vlády daleko brutálněji s tím, že se nepovedlo vůbec nic. Takže já to hodnocení nakonec nepovažuji vůbec za špatné, je řekněme neutrální, což u nich není zvykem, protože ekologické nevládky jsou obvykle militantní.

Jsou v životním prostředí věci, které byste jako ministr chtěl dotáhnout?

Z toho, co jsme rozdělali, ale v této sněmovně nedotáhli, protože na to nezbyl čas, je zákon o odpadech. To je klíčová věc, kterou bychom rádi dotáhli. A rozhodně boj se suchem, protože ten teprv začíná, a zkvalitňování ovzduší. Máme rozjeté čerpání fondů a to bych rád dotáhl do konce období 2020 a zároveň začal vyjednávat o tom dalším období.