Dolejš: Největší nebezpečí pro komunisty? Nástup Babiše a Okamury

Jiří Dolejš, KSČM

Jiří Dolejš, KSČM Zdroj: Zbyněk Olmer

Předseda KSČM Vojtěch Filip odevzdal 20. října v Českých Budějovicích svůj hlas ve sněmovních volbách.
Jiří Dolejš, KSČM
Předseda KSČM Vojtěch Filip odevzdal 20. října v Českých Budějovicích svůj hlas ve sněmovních volbách.
4
Fotogalerie

Neúspěchem by byl pro KSČM zisk deseti a méně procent. Úkolem do budoucna je pak nábor mladých voličů v hlavním městě, řekl E15 místopředseda strany Jiří Dolejš.

Je pro KSČM letošní volební rok obtížnější než předešlé?

Určitě ano. Má to pro nás zvláštní nebezpečnost, že nastoupily populistické subjekty. Malý - Okamura a velký - Babiš. Volič ANO by měl být v pravo, ve vládě se vybarvili jako pravicová strana. U Okamury je to hodně o akcentování šovinistických témat. To jsou jejich programoví voliči, tam si myslíme, že nám nic nehrozí. Snažili se ale oslovit i protestní voliče propopulistickou a méně obsažnou rétorikou, a to pro nás samořejmě nebezpečí je.

Ekonomika navíc šlapala a šlape stále, to je další faktor, který nám může uškodit. Sociální tvrdost ve společnosti ustoupila do pozadí, byť existuje. No a roli hraje i rehabilitace po loňských krajských volbách, kdy se Babišovi podařilo sehrát roli politického nováčka. To se mu zčásti daří stále, ve vládě to ale má už těžší, byl tam čtyři roky. V krajích se mohl tvářit, že přináší změny.

Obáváte se tedy odlivu voličů?

Ten pohyb je obousměrný. Někteří přijdou, někteří odejdou. Nejvíc bralo ANO sociální demokracii, ne až tolik nám. Zejména v našich volebně štědrých regionech, jako jsou severní Čechy a severní Morava, působil Okamura, který tam má lepší reputaci. Levicový volič může volit spíše protestně než levicově. V Praze není Okamura významným fenoménem.

Kdo je váš typický volič v Praze?

Bylo by hezké, kdybychom si o naše mladé voliče konkurovali s Piráty, v Praze je ale náš typický volič obyvatel sídliště středního či staršího věku. Oslovit mladé v Praze je pro nás úkol do budoucna. Pokud jsme se s někým v Praze přetahovali, tak to bylo opět ANO, možná zčásti ČSSD. Můžeme jen děkovat, že pražská reprezentace sociální demokracie není tak důvěryhodná jako v jiných krajích.

Jaký volební zisk by byl úspěchem a jaký neúspěchem? 

Je jasné, že hranice neúspěchu by znamenala dosažení dlouhodobě nejhoršího výsledku - v roce 1996 jsme měli deset procent. Tahle hranice doufejme nebude atakována. Pozitivní výsledek je velmi těžké definovat. Kdybychom na tom byli ještě lépe jak v roce 2013, hovořili bychom o úspěchu, tehdy ale byla nepoměrně jednodušší politická situace. Dnes je to mnohem složitější.

Volby 2017 sledujeme online >>>