Jak platí politické strany? Nejlépe Babišovo ANO, nejméně si vydělají zaměstnanci lidovců

hlasování na sněmu ANO

hlasování na sněmu ANO Zdroj: Anna Vacková

Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).
Předseda ČSSD Milan Chovanec a premiér Bohuslav Sobotka.
15
Fotogalerie

Pracovníci kanceláří, mluvčí a PR pracovníci, tajemníci, administrativa – to jsou některé posty, na které si politické strany najímají zaměstnance, kteří si mohou přijít i na čtyřicet tisíc hrubého. 

Kariéra se dá dělat i u politických stran, člověk přitom nemusí být nikam zvolen ani platit členský poplatek. U největších politických stran si navíc zaměstnanec přijde na slušné peníze, které dalece překračují průměrnou mzdu v České republice. Kromě několika výjimek, jako je KDU-ČSL nebo menší strany Piráti, Zelení nebo STAN,však strany odmítly sdělit o odměnách pro své zaměstnance bližší podrobnosti.

„Data vztahující se k zaměstnancům nebo dodavatelům našeho hnutí veřejně nesdělujeme," říká například hlavní manažer ANO Pavel Pustějovský.

Deník E15 tak vycházel při výpočtu mezd z výročních zpráv jednotlivých stran, kde ze zákona musí partaje uvést počet zaměstnanců a celkové mzdové náklady za uplynulý rok. Vypočtené průměrné hrubé mzdy je však třeba brát s rezervou, neboť se do nich nepromítají zkrácené úvazky. Rovněž tam nejsou zahrnuty povinné odvody, které za pracovníky odvádí zaměstnavatel. Z čísel vyplývá, že oproti době před čtyřmi lety sice klesaly počty zaměstnanců, jejich mzdy však výrazně stoupaly.

Nejlépe platí hnutí ANO, které má 18 zaměstnanců a měsíční hrubá mzda se pohybuje kolem 44 648 korun, jde o skokový nárůst oproti roku 2012, kdy ANO ještě nebylo ve Sněmovně. ODS, TOP 09 a KSČM nabízí více než třicet tisíc korun hrubého.

Naopak nejméně platí lidovci. „KDU-ČSL má současné době 42 zaměstnanců, z toho je 6 zaměstnanců na zkrácený úvazek. Průměrná mzda zaměstnance KDU-ČSL nedosahuje výše průměrné mzdy v České republice a činí 24 981 korun,“ uvedla mluvčí lidovců Petra Hrušková. Méně platí i ČSSD, tam si zaměstnanci v průměru vydělají 26 142 korun.

Strany mnoho lidí nezaměstnávají, obvykle se jedná o jednotky až desítky lidí. Výjimkou jsou sociální demokraté a komunisté, kteří zaměstnávají více než sto lidí. ODS musela po volebním propadu v roce 2013 značně zeštíhlovat, ze 137 zaměstnanců v roce 2012 klesl počet na 42 pracovníků v loňském roce.

Průměrné hrubé mzdy a počty zaměstnanců politický stran v letech 2012 a 2016.Průměrné hrubé mzdy a počty zaměstnanců politický stran v letech 2012 a 2016.|E15

Nejméně zaměstnanců mají Starostové a nezávislí. „STAN má jednoho zaměstnance, ředitelku hlavní kanceláře. Mzda je 60 tisíc korun hrubého,“ řekl mluvčí STAN Karel Kreml.

Předsedové, volení poslanci, zastupitelé či další politici a členové nejsou ve většině případů zaměstnanci stran. Strany obvykle zaměstnávají krajské tajemníky, administrativní a technické pracovníky a zaměstnance hlavních kanceláří.

Všechny články k blížícím se parlamentním volbám najdete zde >>>

„Na centrále máme čtyři zaměstnance na plný úvazek. Je to volební manažer, jeho asistent, mluvčí kampaně a koordinátorka dobrovolnické kampaně,“ řekla mluvčí Pirátů Karolína Sadílková. Svému volebnímu manažerovi platí Piráti 36 tisíc korun a dostane i prémie v případě volebního úspěchu. Podobně to má Strana Zelených. „Mimo volební klání mají Zelení kolem 8 stálých zaměstnanců,“ říká hlavní manažer Zelených Robin Ujfaluši, podle kterého berou zaměstnanci průměrně 29 tisíc korun měsíčně.

Menší počet zaměstnanců vyvažují dobrovolníci, brigádníci a živnostníci. „OSVČ pro nás vykonávají pracovní činnosti převážně související s volebními kampaněmi a to na základě konkrétní smlouvy, případně objednávky. Počet těchto lidí se průměrně pohybuje mezi 5 – 10. Tento stav je velmi proměnlivý," řekla mluvčí lidovců Petra Hrušková.