Komentář Dušana Šrámka: Podaří se Babišovi uhrát kauzu Čapí hnízdo?

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo Zdroj: Alexandr Malachovský / Blesk

Čapí hnízdo
Čapí hnízdo
Andrej Babiš
4
Fotogalerie

Na Babišově reakci ohledně žádosti policie o jeho vydán k trestnímu stíhání není nic překvapivého. Je to stále stejná taktika. Jediného opravdového bojovníka proti korupci a všem okolo, co kradnú, prostě honí mafiánská policie. Když stejná policie honila jeho politické protivníky, bylo samozřejmě všechno v pořádku. Tak dlouho omílal své fráze o tom, jak zkorumpovaná policie a státní zástupci kryjí zločiny jiných politiků, a že nejsou nezávislí, až nakonec jeden nezávislý policejní vyšetřovatel a státní zástupce vystavili účet i jemu.

Stejně pokrytecky působí, jestliže má dnes Babiš starost o jednu z firem, jejíž vlastníci byli odsouzeni. Právě šéf hnutí ANO je tím, kdo se neštítí zneužívat státní orgány včetně policie ke kriminalizaci svých ekonomických konkurentů. Příběh, na jehož prozatímním konci je pravděpodobné obvinění nejmocnějšího muže v zemi, je přitom zcela prostý.

V roce 2008 si neznámá malá firma Farma Čapí hnízdo požádala o padesátimilionovou
dotaci, kterou vzápětí obdržela. Jenže ve skutečnosti nešlo o firmu, která by začínala na zelené louce, ale o firmu, která se účelově odloupla z Agrofertu čistě kvůli získání dotace.

Přitom dotační program byl určen pro malý nebo středně velký podnik, který alespoň dva roky podniká v cestovním ruchu. Farma jako součást obřího ziskového holdingu by neměla na dotaci nárok. Díky změně ale dosáhl projekt na evropskou dotaci.

Kruh se uzavřel, když po několika letech dodržování dotační podmínky farma zaparkovala zpátky v holdingu. Už jenom uvedení nepravdivých údajů v žádosti o poskytnutí dotace zakládá trestní odpovědnost, přičemž není nutné ani prokazovat úmysl. Policistům se ale v samotném závěru vyšetřování podařilo navíc zjistit, že z 50 milionů hned 40 skončilo v Agrofertu.

Po celou dobu Babiš mlžil o skutečných vlastnících, až loni v březnu na mimořádné schůzi sněmovny svolané z popudu opozice musel přiznat, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a jeho dnešní švagr Martin Herodes. To je ostatně důvod, proč se policie zajímá i o ně – fungovali jako nastrčení bílí koně. Logické je i obvinění Jaroslava Faltýnka, který provedl rozhodující právní kroky při účelové změně vlastnictví jednotlivých společnostech holdingu.

Je pravda, že obvinění pravděpodobného vítěze voleb na začátku volební kampaně působí podivně. Na druhé straě bez znalosti konkrétních okolností je těžké říci, zda načasování bylo záměrné, či nikoli. Nějakou dobu byl spis na prověrce na Vrchním státním zastupitelství v Praze, čekalo se rovněž na zásadní posudek, který ozřejmil finanční toky mezi jednotlivými společnostmi holdingu.

Okolnosti kolem dosavadního vyšetřování ale nejsou tak podstatné a do voleb se o zákulisí vyšetřování těžko dozvíme něco zásadního. Podstatnější je, zda se Babišovi s jeho narativem o spiknutí zkorumpovaných policajtů podaří přesvědčit voliče, anebo půjde o bod zlomu, po němž už bude následovat jenom pád jedné politické hvězdy.

Autor je publicista a redaktor serveru Česká justice