Sobotka začne příští týden připravovat žalobu na Zemana

Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem při schůzce na Pražském hradě kvůli demisi předsedy vlády.

Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem při schůzce na Pražském hradě kvůli demisi předsedy vlády. Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) se zdraví s ministry, poté co jmenoval 29. ledna 2014 na Pražském hradě členy nové vlády
Prezident Miloš Zeman během schůzky s premiérem Bohuslavem Sobotkou kvůli demisi premiéra.
Bohuslav Sobotka,
Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš
Sobotka a Birke
7
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se počátkem příštího týdne sejde s experty, aby připravili návrh kompetenční žaloby na prezidenta Miloše Zemana pro případ, že by odmítl odvolat z vlády vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Sobotka ale zároveň doufá v to, že Zeman Babiše odvolá a žalobu nebude nutné nakonec podat.

"Počátkem příštího týdne se chci sejít s ústavními experty, se zástupci vládní legislativy a budu s nimi diskutovat náležitosti kompetenční žaloby, protože chci, aby ta kompetenční žaloba byla eventuálně k dispozici. Ale pořád věřím, že nebude potřeba ji podávat a že prezident republiky zareaguje a bude postupovat v souladu s ústavou," řekl Sobotka.

Zeman řekl, že další kroky v souvislosti s vládní krizí učiní po svém návratu z cesty do Číny, na které bude do 18. května. Sobotka dnes prohlásil, že pokud by Hrad dál otálet s jeho návrhem na odvolání Babiše z vlády, je připravený kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu podat.

Sobotka navrhl Zemanovi odvolání Babiše minulý týden. Svůj krok zdůvodnil Babišovými finančními operacemi a podezřením z ovlivňování médií. Zeman naposledy doporučil vládní koalici odchod Babiše i Sobotky z vlády, nebo předčasné volby do Sněmovny, které ale vládní strany odmítají.

Premiér nechtěl rozvíjet diskuse o dalších podmínkách, kterými by mohlo hnutí ANO podmiňovat Babišův odchod. ANO například trvá na tom, že mu zůstane ministerstvo financí. Sobotka uvedl, že nominant ANO nesmí být spojen s někdejším Babišovým holdingem Agrofert. "Teď to není o nějakém vyjednávání. Myslím si, že Andrej Babiš měl rezignovat pod tlakem problémů, které s sebou do vlády přinesl. Té možnosti nevyužil, myslím, že měl docela velký časový prostor," řekl.

Na koaličním jednání ve středu ráno se Sobotka lídrů ostatních stran ptal, zda chtějí odejít z vlády a zda chtějí vypovědět koaliční smlouvu. Dočkal se záporných odpovědí. "To znamená, že platí ten stav, který zde máme. Je tu koaliční vláda a koaliční smlouva a já usiluji o to, aby došlo k výměně ministra financí," řekl .

Sněmovna ve středu na mimořádné schůzi schválila usnesení, že Babiš opakovaně veřejně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů. Sobotka to hodnotí jako otisk reality. "Všichni jsme opakovaně viděli, že Andrej Babiš neříkal pravdu. Lhal ve vztahu k médiím, která vlastnil, takže Sněmovna konstatovala, jaká je realita," uvedl.

 

Senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová by s ústavními žalobami na prezidenta republiky šetřila.

Eliška WagnerováEliška Wagnerová|ČTK

E15: Nepodepsala jste prohlášení, v němž 27 senátorů kritizuje hlavu státu za znevažování ústavy. Proč?

Prohlášení napadá prezidenta za to, že se nechová řádně k premiérovi. Je to politické prohlášení, které tlačí na prezidenta. Je samozřejmě pravda, že minulý týden na Pražském hradě byl vůči premiérovi neslušný. Ten ale dokázal reagovat s rozvahou. Situaci dobře využil ve svůj prospěch, naklonil si veřejné mínění. Prezident se hrubě chová i ke svým odpůrcům na mítincích. Ti se ale na rozdíl od premiéra podobným způsobem bránit nemohou.

E15: Připojila byste se k návrhu žaloby na prezidenta, kdyby byla formulována tak, že nadřazuje koaliční smlouvu nad ústavu?

Jako právník musím mít na paměti princip proporcionality, tedy použití prostředků přiměřených situaci. V případě, který nyní řeší politická scéna, bych upřednostnila kompetenční spor. Premiér by se měl obrátit na Ústavní soud, aby řekl, jak má prezident postupovat.

E15. A kdyby dal za pravdu premiérovi a prezident přesto nekonal?

Teprve pak bych podpořila ústavní žalobu na prezidenta. Jde o velmi těžký kalibr, s jehož použitím bych příliš nehauzírovala. Pokud by výsledek kompetenčního sporu dopadl tak, jak předpokládáme, byl by navíc vodítkem pro podobné situace do budoucna. Soud by mohl například přesněji definovat, co znamená „bez zbytečného odkladu“.

Video: Sklenák komentuje vládní krizi