Triumf ANO nelze připodobnit k situaci v Polsku a Maďarsku, shodli se politologové

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: reuters

Viktor Orbán
2
Fotogalerie

Vítězství hnutí ANO ve sněmovních volbách nelze srovnávat s úspěchy strany Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána nebo polské strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi se na tom dnes shodli političtí analytici. Podle nich jsou Fidesz i PiS ideologické strany, zatímco ANO je spíš apolitické. Analytici by také za nejčistší řešení povolební situace považovali menšinovou vládu ANO, nepředpokládají však, že takový kabinet nakonec vznikne.

"Viktor Orbán a Jaroslaw Kaczyński jsou ideologové, kteří mají jasný politický program. Očistit Polsko od západního liberalismu. Udělat z Maďarska silný stát, který zajistí přežití maďarského národa. Ti lidé jsou ideologové. Andrej Babiš je podle mě přesný opak, on není ideolog, on je technolog moci," řekl politolog Lukáš Macek. Podle něj bude ideologie nové vlády záležet na tom, s kým se ANO dohodne na spolupráci.

"Česká republika není v situaci Polska nebo Maďarska, protože vítěz voleb je antipolitický. Tady není program na nějakou totální změnu ústavního státu, jako měl Viktor Orbán na vymazání opozice," připojil se právní filozof Jiří Přibáň. Podle něj se Česko liší od Polska a Maďarska i tím, že vítěz voleb nezískal absolutní většinu.

Analytici se také shodli v tom, že nejčistším řešením povolební situace by byl vznik menšinové vlády ANO, která by získávala účelovou podporu pro jednotlivé zákony. Vznik takové vlády by byl podmíněn dohodou s opozicí, která by získala kontrolu nad hlavními sněmovními výbory, a mohla tak kontrolovat práci vlády.

"Takhle by to mělo fungovat ve standardní stranické demokracii, ale obávám se, že politická scéna je natolik destabilizovaná, že to teď není realistická varianta," vyjádřil však svou skepsi ke vzniku menšinového kabinetu ANO Macek.

Skeptický ke vzniku menšinové vlády ANO je i ústavní právník Jan Kysela. "U nás se málokdy hledá kompromis, protože kompromis v češtině bývá vnímán jako něco sprostého. V české politice se dlouhou dobu uplatňuje něco na způsob politiky nulové tolerance vzájemné, takže si myslím, že by to mohlo skřípat," řekl.