Vojáci dostanou přidáno už od léta, Pilný ustoupil Stropnickému

Česká armáda

Česká armáda Zdroj: ctk

Bezpečnostní složky při cvičení obrany elektrárny před teroristy (Temelín)
Bezpečnostní složky při cvičení obrany elektrárny před teroristy (Dlouhé stráně)
Bezpečnostní složky při cvičení obrany elektrárny před teroristy (Dlouhé stráně)
Pandur II, armáda, transportéry
Ostrahu areálu ve Vrběticích převzala armáda
6
Fotogalerie

Ministerstva obrany a financí se domluvily na zvýšení mzdových tarifů vojáků od července o sedm procent. Finance ještě pod vedením ministra financí Andreje Babiše chtěly, aby vojáci dostali přidáno až od ledna a o pět procent. Vyplývá to z návrhu nařízení vlády zveřejněném na stránkách vlády. V blízké době by se návrhem měla zabývat vláda.

Ministerstvo obrany navrhlo, aby se tarify vojáků od července zvedly nominálně ve stejné výši jako srovnatelné tarify bezpečnostních sborů. Zatímco policistům, hasičům či celníkům se od července budou zvyšovat o deset procent, vojáci by měli podle návrhu ministerstva obrany dostat víc asi o sedm procent.

Úřad v odůvodnění zvýšení platů vojáků uvedl, že se v tomto volebním období sice opakovaně navýšily služební tarify vojáků z povolání, v důsledku to ale znamenalo jen vyrovnání na stav před plošným snížením jejich příjmů z minulosti. Vojáci se tak loni dostali na úroveň z roku 2010. Ministerstvo chce příjmy vojáky zvýšit kvůli zachování "konkurenceschopnosti příslušníků ozbrojených sil na trhu práce". Armáda potřebuje v příštích letech přijmout několik tisíc vojáků, každoroční nábor činí asi 2 tisíce nových vojáků.

Zatímco policistům či hasičům se tarify zvednou o deset procent, u vojáků bude procentuální navýšení nižší, a to o asi sedm procent. Dostat by ale měli srovnatelně stejné peníze. Zatímco například voják v hodnosti praporčík si přilepší o 2360 korun, policejní o 2390 korun. Major v armádě dostane navíc 3290 korun, v policii 3170.

Ministerstvo financí v připomínkovém řízení uvedlo, že "přirozenou obměnou vojenského personálu dochází a bude docházet k úspoře prostředků v platové oblasti". Tyto úspory půjde podle úřadu využít právě pro nově nastupující vojáky z povolání. Nesouhlasí ani s tím, že je třeba zvyšovat tarify jako nástroj náborové politiky. "Neboť vojáci z povolání mají v současné době bezesporu nejlepší úroveň platových a mimoplatových podmínek," uvedlo. Navrhlo proto zvýšení tarifů od ledna a o pět procent.

O rozporech se ministr obrany Martin Stropnický ve středu bavil se svým stranickým kolegou, novým ministrem financí Ivanem Pilným. "Ministerstvo financí po vysvětlení akceptovalo předložený návrh, a to jak valorizaci služebních tarifů vojáků z povolání ve výši sedmi procent, tak i navrhovanou účinnost tohoto opatření dnem 1. července. Toto bylo potvrzeno na společném jednání ministrů obrany a financí dne 31. května," uvedlo ministerstvo obrany v materiálu k nařízení vlády.

K 1. lednu letošního roku sloužilo v resortu obrany podle armádního webu 23.184 profesionálních vojáků. Průměrný plat vojáků se pohybuje kolem 31 tisíc korun.