Zimola zváží kandidaturu do vedení ČSSD. Sjezd by měl být dřív, tvrdí bývalý hejtman

Jiří Zimola

Jiří Zimola Zdroj: E15/Michael Tomeš

Jiří Zimola
Přátelé, anebo protivníci. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola spolu zatím vycházejí. Potichu se však začíná hovořit o tom, že okolo Zimoly by se mohli seskupit Sobotkovi odpůrci.
Jiří Zimola
4
Fotogalerie

Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola zváží kandidaturu do vedení ČSSD, bude-li mít členská základna zájem. Strana podle něj musí po neúspěšných volbách do Sněmovny projít sebereflexí. Ti soudí, že mimořádný stranický sjezd by měl být dřív než v dubnu, jak je plánováno nyní.

Jihočeská ČSSD navrhuje únor a nebrání se ani dřívějšímu termínu. Zimola dodal, že do sjezdu by měli členové vedení zůstat ve svých funkcích.

Bývalý jihočeský hejtman přitom před volbami prohlašoval, že nemá ambice na pozice ve vedení strany. Názorově se rozcházel s některými členy předsednictva ČSSD a domníval se, že kritici nemají šanci dostat se do vedení strany. "Na posledním sjezdu strany se to ukázalo v případu Jeronýma Tejce. Neuspěl se svou kandidaturou na prvního místopředsedu ani na řadového místopředsedu.

Vedení si nechtělo do svého týmu připustit jakékoliv kritiky, nebo lidi s jiným pohledem. Já jsem to vyhodnotil tak, že jsou-li tyhle dveře zavřené, nemá cenu se do nich vlamovat," uvedl Zimola, jenž chtěl kandidovat do Sněmovny. Celostátní vedení strany však jeho pozici na kandidátní listině neschválilo a vyřadilo jej.

Po volbách se patrně situace v předsednictvu sociální demokracie změní. ČSSD získala na celostátní úrovni 7,27 procenta hlasů a obsadí ve Sněmovně 15 mandátů, když jich obhajovala 50. "Sociální demokracie musí reagovat na ten tvrdý políček, který jí voliči uštědřili. Jednou z běžných věcí je to, že vedení strany dává funkce k dispozici," řekl Zimola.

Dodal, že v případě ČSSD je však potřeba na změny počkat až na řádný sjezd. Připomněl, že strana je v současnosti bez předsedy, jelikož Bohuslav Sobotka z funkce v létě odstoupil. "Není proto možné, aby své pozici bezprostředně teď opustili i místopředsedové, protože pak by stranu neměl kdo vést. A každá organizace potřebuje svého statutárního zástupce s ohledem na její chod," řekl. Právě jen statutární zástupci mohou například provádět různé finanční operace a podepisovat důležité dokumenty.