Volební místnosti 2021: Kde volit do poslanecké sněmovny?

Volební místnost na Praze 1 (ilustrační foto)

Volební místnost na Praze 1 (ilustrační foto) Zdroj: E15 Michael Tomeš

Volby: Kroužkování - jak fungují preferenční hlasy ve volbách do Poslanecké sněmovny?
Volby (ilustrační foto)
Volby (ilustrační foto)
Volby (ilustrační foto)
Volby (ilustrační foto)
7
Fotogalerie

Volby do parlamentu poslanecké sněmovny začínají. Víte, kde se nachází volební místnost, v níž budete hlasovat? Jak mohou volit zdravotně postižení? A co voliči, kteří se kvůli koronaviru nacházejí v karanténě?

Otevírací doba volebních místností

Termín voleb je stanoven nejpozději 90 dnů před jejich konáním prezidentem republiky ČR. V roce 2021 proběhnou v pátek 8. října od 14 hod. do 22 hod. a v sobotu 9. října od 8 hod. do 14 hod.

ONLINE: Volby 2021 na E15 >>>

Kde jsou volební místnosti?

Mezi sadu volebních lístků, která je voliči doručena, patří i informační leták o volebním postupu. Volič se dozví také číslo svého volebního okrsku, název a adresu volební místnosti, kde mu bude umožněno odevzdat hlas. Tyto informace jsou uvedeny již na samotné obálce. Ve městech to většinou bývá škola, která má k tomuto účelu vyhrazených několik místností, jež pokrývají ulici trvalého bydliště jednotlivých voličů. V menších obcích to pak jsou většinou obecní úřady či jiná veřejně známá a dostupná místa. Adresa i název jsou vyznačeny přímo na obálce s volebními lístky.

Mapa volebních okrsků

Pro názorné rozdělení volebních okrsků, z nichž vychází i určení volebních místností, si prohlédně mapu volebních okrsků.

Hlasování ve volební místnosti

Ve volební místnosti se volič prokáže platným občanským anebo cestovním průkazem. Od volební komise pak obdrží prázdnou hlasovací obálku opatřenou úředním razítkem. Ve volební místnosti je také možné požádat o sadu hlasovacích lístků v případě, že je volič neobdržel poštou nebo je ztratil či jakkoliv poškodil.

S hlasovací obálkou a volebními lístky se volič přemístí za plentu do prostoru vyhrazeného pro úpravu hlasovacích lístků, kde vloží pouze jeden hlasovací lístek do obálky. Pokud si to přeje, může využít svého práva udělit až čtyři preferenční hlasy specifickým kandidátům, a to zakroužkováním pořadového čísla uvedeného před jejich jménem na hlasovacím lístku. Po úpravě jednoho hlasovacího lístku vhodí volič obálku s jedním lístkem do volební schránky.

Volby mimo trvalé bydliště

Můžete volit kdekoliv na území České republiky i v zahraničí, ale potřebujete k tomu voličský průkaz. Seznam voličů v zahraničí, kteří volební průkaz nepotřebují, byl uzavřen 29. srpna. Žádosti o volební průkaz skončily 6. října.

Hlasování v karanténě

14. června 2021 vláda schválila návrh ministra vnitra tykající se voličů, kteří se ocitnou v karanténě. Voliči, kteří budou mít nařízenou karanténu nebo se budou muset izolovat kvůli onemocnění COVID-19 budou moci využít hlasování skrze přenosné volební schránky (viz níže), které bude zajišťovat speciální komise vybavená všemi potřebnými hygienickými pomůckami. Drive-in hlasování  z auta proběhlo již  ve středu a zúčastnilo se ho 1601 voličů.

Hlasování pomocí přenosné volební schránky mohou i voliči v závažném zdravotním stavu, kteří se nemohou dostavit do volební místnosti.

Hlasování zdravotně postižených

Pokud je volič zdravotně postižený a není schopen bez pomoci odvolit, může mu v tom přímo ve volební místnosti pomoci jiný přítomný volič, nikoliv však člen volební komise.

Zdravotně postiženým je umožněno volit i z domova do takzvané přenosné volební schránky. K tomu je potřeba požádat obecní úřad anebo ve dnech voleb okrskovou komisi. Jednotný způsob neexistuje, lze žádat lze telefonicky anebo písemně. Volební komise pak vyšle dva členy na danou adresu s přenosnou volební schránkou, hlasovacími lístky i s obálkou. K hlasování je stále nutný průkaz totožnosti. Členové komise pak postupují tak, aby byla zachována tajnost hlasování. Podobně funguje i hlasování v pobytových zařízeních sociálních služeb, které rovněž navštíví šlenové volební komise.

Video placeholde
Volby: Kroužkování - jak fungují preferenční hlasy ve volbách do Poslanecké sněmovny? • Videohub