Změna zvítězila. Než ale nastane, může to trvat celé měsíce

Šéf ODS Petr Fiala ve volebním štábu koalice Spolu.

Šéf ODS Petr Fiala ve volebním štábu koalice Spolu. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Šéf ODS Petr Fiala ve volebním štábu Spolu
Šéf ODS Petr Fiala ve volebním štábu Spolu
Šéf ODS Petr Fiala ve volebním štábu Spolu
Šéf ODS Petr Fiala ve volebním štábu Spolu
5
Fotogalerie

Heslo, které opozice před volbami skloňovala nejčastěji, znělo „změna politických poměrů v zemi“. Jeho naplnění však bude záležet na několika neznámých. Jedním z klíčových faktorů jsou vůle a zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana.

Jisté je zatím to, že volby přinesly několik nečekaných zvratů. Především je to vítězství koalice Spolu, byť má oproti druhému ANO jen těsný náskok. Se STAN a Piráty má trojblok ODS, lidovců a TOP 09 pohodlnou většinu 108 poslanců.

Hlasování také vyslalo varovný signál uskupení Andreje Babiše, které ztrácí na popularitě. Vzestupná trajektorie hnutí, která trvala osm let, se zastavila. Jeho dosavadní partneři ČSSD a komunisté navíc vypadli z Poslanecké sněmovny.

Klíčovým hráčem je nyní prezident, který se dosud omezil na blahopřání nově zvoleným zákonodárcům. Babiš s ním má o povolebním uspořádání jednat ve středu. Začátkem týdne hodlá o schůzku požádat lídr Spolu Petr Fiala. Zemana však v neděli odvezla sanitka do pražské Ústřední vojenské nemocnice na jednotku intenzivní péče.

Zdlouhavá partie

Pokud to hlavě státu zdravotní stav dovolí, může rozehrát vleklou partii, která udrží Babiše u moci dlouhé měsíce. Přestože ANO má s SPD Tomia Okamury jen 92 poslanců a zároveň obě koalice deklarovaly, že dohodu s hnutím vylučují, teoreticky může stávající premiér nebo někdo z hnutí vládnout v demisi až do prezidentských voleb přespříští rok na jaře.

„Jsem přesvědčen, že výsledky voleb jsou jednoznačné. Ústava mluví jasně, tímto směrem půjdou naše další kroky. Tuto skutečnost nemůže prezident ignorovat. Snad se dá přesvědčit, že je nutné respektovat ústavu a ústavní zvyklosti,“ míní společný kandidát pěti stran na ministerského předsedu Petr Fiala. Jedním ze základních ústavních principů je, že vláda se opírá o důvěru sněmovny neboli o většinu v komoře.

Zeman už dříve avizoval, že pověří sestavením kabinetu šéfa nejsilnější strany, která vzejde z voleb, nikoliv představitele koalice. Tím dal najevo, že počítá s Babišem. Pokud by se lídr ANO domluvil s Okamurou, nezískal by důvěru sněmovny. Vládnout by nicméně mohl v demisi, dokud by mu to Zeman umožňoval.

Prezident má pak podle ústavy ještě jeden pokus. Pověřit by znovu mohl Babiše, popřípadě někoho ze špiček ANO. Spekuluje se o ministryni financí Aleně Schillerové nebo o šéfovi rezortů obchodu a dopravy Karlu Havlíčkovi. Teprve třetí pokus sestavit vládu by pak náležel předsedovi sněmovny. Žádné lhůty ústava nestanoví.

Tlak přes rozpočet

Přimět Zemana, aby vyhověl požadavku většinové koalice vzešlé z voleb, lze spíše hypoteticky. Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka nevylučuje žalobu k Ústavnímu soudu. Tu by však musela odsouhlasit ústavní většina v obou parlamentních komorách. Ve sněmovně je to minimálně 120 hlasů. Pravděpodobnost, že by se k pětici stran přidal tucet poslanců z ANO nebo SPD, je téměř nulová.

Reálnější řešení nastínil deníku E15 předseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS). „Je zcela evidentní, že Spolu a STAN s Piráty musejí obsadit křeslo šéfa sněmovny právě kvůli tomu, aby třetí pokus byl v našich rukou,“ řekl.

Benda soudí, že na současného prezidenta je potřeba vyvíjet tlak. „I s hlavou státu se vyjednává z pozice politického realismu. Jestli Miloš Zeman něčemu v životě rozuměl, byla to síla. Vzhledem k většině, kterou v obou parlamentních komorách máme, je řada možností, jak omezovat vládu bez důvěry,“ dodal.      

Ve hře je mimo jiné neschválení státního rozpočtu na příští rok. Jak zástupci Spolu, tak STAN a Pirátů už řekli, že návrh ministryně Schillerové nepodpoří. Pokud by hlava státu odmítala koalici ustoupit, země by se ocitla v rozpočtovém provizoriu. To by například znamenalo, že by nemohla využívat peněz z Evropské unie.

Křehkost koalice

Podmínkou tlaku na Zemana a Babiše je však jednota všech pěti partnerů. Zatím se zdá pevná. Strany v sobotu podepsaly memorandum o vůli vytvořit společnou většinovou vládu s tím, že rozhovory nezahájí s dalšími subjekty. Požádaly rovněž prezidenta, aby Fialu pověřil jednáním o sestavení kabinetu.

„Co se týče dalšího postupu, budeme se nejdříve bavit o programových věcech, abychom se podívali na to, na čem jsme připraveni se shodnout,“ uvedl Fiala. Diskuze podle něj bude také o uspořádání sněmovny. „Postupujme krok za krokem. Chceme jasně ukázat veřejnosti, že to, co jsme slibovali, také děláme,“ podotkl.

Určité pnutí může vyvolat propad Pirátů, místo dosavadních 22 poslanců budou mít jen čtyři. Naopak partnerské STAN je skokanem voleb, ze šesti poslanců si polepšilo na více než pětinásobek.

Navzdory neúspěchu mohou Piráti ve vládě získat některá důležitá ministerstva. Například Strana zelených Martina Bursíka měla v minulosti šest poslanců, a přitom řídila čtyři rezorty.