Platí nový insolvenční zákon, má zatnout tipec podvodným oddlužovacím společnostem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Robert Pelikán, miistr spravedlnosti
Čelem vzad. Když nynější ministr spravedlnosti Robert Pelikán (na snímku) vystřídal Válkovou, otočil o 180 stupňů a začal jít žalobcům volajícím po větší nezávislosti na ruku
Jednání Nejvyššího soudu 7. 6. 2017 v kauze Rath.
Jednání Nejvyššího soudu 7. 6. 2017 v kauze Rath.
Peníze
6
Fotogalerie

Od 1. července je účinná novela insolvenčního zákona. Má omezit podvody a vydírání v insolvenčních řízeních. Hlavně odstavit podvodné oddlužovací společnosti, které si za své často bezcenné služby účtovaly vysoké poplatky. V minulosti se totiž na lidech ve svízelné situaci přiživovali podvodníci, kteří si za své poradenství účtovali desítky tisíc korun i v situacích, kdy dlužník podmínky pro oddlužení nesplňoval.

„Je potřeba vědět, že žádná společnost nebo agentura dlužníka neoddluží. To dělá jen soud na základě dobře sepsaného návrhu. Ty nekvalitní situaci dlužníka jen zhorší, navíc přijde o peníze zaplacené podvodné agentuře, vysvětluje ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Novela také míří proti tzv. šikanózním insolvenčním návrhům. Jedná se o případy, kdy se společnosti snaží své konkurenty poškodit tím, že na ně podají insolvenční návrh. Bez ohledu na výsledek řízení může zveřejnění takovou firmu zlikvidovat. V praxi bude mít soudce možnost rozhodnout, že se podaný insolvenční návrh nezveřejní v insolvenčním rejstříku. Následně bude mít možnost zneužívající návrh odmítnout.

Novela insolvenčního zákona se zaměřuje i na zjednodušení celého procesu oddlužení. Část agendy soudů by se měla přesunout na insolvenční správce. Na ty bude více dohlížet Ministerstvo spravedlnosti a bude mít efektivnější systém správního trestání, který bude aplikovat vůči správcům, kteří svoji činnost nevykonávají v souladu se zákonem.