Hledáte práci? Pak zapomeňte na tyto chyby

trh práce

trh práce Zdroj: Petr Horky

nezaměstnanost
nezaměstnanost, trh práce
Práci na veletrhu nabídnou personalisté velkých firem. Ptát se na všechno, co vás zajímá, zase můžete přímo odborníků na pracovní trh
4
Fotogalerie

Míra nezaměstnanosti je v současné době nízká. Což ale neznamená, že je konkurence na některých pozicích malá. A pokud uděláte v životopise, při pohovoru nebo krátce po přijetí do nového zaměstnání chybu, o svou šanci rychle přijdete. Podívejme se proto na nejčastější omyly, kterých se zcela zbytečně dopouštíme, i na to, jak se jich vyvarovat a uspět.

Chybování se nejčastěji týká mladých lidí mezi 20 a 30 lety. Jsou obvykle velmi motivovaní, mají vysoké sebevědomí a myslí si, že když mají v ruce vysokoškolský diplom, před jménem titul a v životopise seznam několika jazykových certifikátů, zaměstnavatelé se o ně budou prát.

Jenže takových uchazečů je tu spousta – každý rok v Česku vysokou školu úspěšně ukončí bezmála 100 000 lidí. Takže je třeba se při hledání práce snažit vyniknout a ukázat personalistům, že se na zvolenou pozici hodíte právě vy. Důležité je proto nedělat chyby. Jaké to jsou?

Životopis je základ

Ať už se ucházíme o jakoukoliv pozici, vždy je třeba mít připravený životopis a ten možnému budoucímu zaměstnavateli zaslat. Při jeho tvorbě je nutné dodržovat určité zásady, jinak se jím personalisté nebudou ani zabývat. A hlavně – nedělat pravopisné chyby.

Správná struktura

Už na základní škole se děti učí, jak má vypadat životopis. Kdo váhá, může najít na internetu různé vzory. Je dobré se jich držet a sepsat podle nich strukturovaný životopis, který má jednotlivé oddíly a body, je stručný a výstižný. Kdo se rozepisuje na 10 stran a vychvaluje se až do nebe, ten pohoří. Personalisté jsou životopisy zavaleni, nemají čas číst eseje a potřebují na první pohled určit, koho pozvat na pohovor.

Retrospektiva

Když vypisujete vzdělání a jednotlivá zaměstnání, vždy začněte posledním a skončete tím úplně prvním. Základní škola a první brigáda v supermarketu nikoho nezajímá. Vypisujte pozice, obory a kolik let jste kde působili (studovali), ale nezabíhejte do úplných detailů.

Na co ještě v životopise nezapomenout?

Příliš brigád nebo žádná

Nemáte ve svém životopise žádné předchozí zaměstnání ani brigádu? Chyba. Personalisté vás okamžitě vyhodnotí jako člověka, který si ani při studiu neuměl sehnat brigádu – a nebo je příliš líný a nechce se mu pracovat. Naopak pokud je předchozích prací příliš, působíte jako přelétavý člověk, který u ničeho nevydrží a není nikde spokojený.

Fotografie

Pokud přikládáte fotografii, nevolte žádnou z dovolené nebo večírku. Dodejte formální fotku, ideálně pasovou. Ať nepůsobíte výstředně a nespolehlivě.

Nelhat

Lhát se nevyplatí – a v životopise to platí dvojnásob. Pokud se vychválíte do nebe a domyslíte si skvělé předchozí pozice či jazykové znalosti, personalisté to rychle zjistí. A když uspějete díky lžím? Budoucí zaměstnavatel může zvednout telefon a ověřit si, jestli je vše pravda.

Chyby při pohovoru

Poslat životopis je jedna věc, uspět na pohovoru druhá. A mnohem těžší. Většina uchazečů totiž pohoří právě v této fázi. Proč?

Nepřipravenost a neformálnost

Přijít na pohovor bez přípravy, v neformálním oblečení a ještě pozdě, to je jasný konec. Personalisté chtějí už v prvních pár minutách poznat, že jste tím, koho hledají. Požadují tedy dochvilnost. Stejně tak není vhodné přijít v džínách a tričku. Oblek si sice brát nemusíte, ale formálnější oblečení určitě ano.

A už předem je třeba připravit se na možné otázky – umět upřesnit informace ze životopisu, dokázat jasně formulovat odpovědi, být zdvořilý a výstižný a hlavně mít představu o budoucí pozici i firmě.

Přílišné sebevědomí

Každý personalista se ptá, jaký očekáváte plat. Na to je třeba se připravit a vědět, o kolik si můžete říct jako čerstvý absolvent nebo jako manažer s třicetiletou praxí. Přílišné sebevědomí vám srazí vaz (ale také se nesmíte bát a říkat si o nesmyslně nízkou částku, to vám též ubere body). Stejně tak je třeba umět personalistu vyslechnout a neodmítat jeho výklad s tím, že už stejně všechno víte a znáte. Cení se pokora.

Jiný obor a pozice

Ať jste čímkoliv, při dlouhodobém hledání práce se nevyplatí soustředit se výhradně na svůj obor nebo jen na vysněnou pozici. Zkuste nižší post nebo zabrousit do oblasti úzce propojené s vaším předchozím působením.

Personalistovi to klidně řekněte a netvařte se jako zoufalec, co už nemá jinou šanci – vysvětlete, že hledáte nové zkušenosti, chcete zkusit i něco jiného a že doufáte, že pokud budete úspěšní, snad v budoucnu dosáhnete pozice, o kterou máte zájem. Většina firem úspěšným zaměstnancům nabízí postup. Hlavně neříkejte, že tuhle práci chcete jen pro peníze či proto, že o vás jinde nemají zájem – i kdyby to byla stokrát pravda.

Další kolo pohovoru

Velké společnosti většinou přijímací řízení dělí do několika kol. Vstupní pohovor má za cíl „oddělit zrno od plev“. Pokud postoupíte, neradujte se předem a nespoléhejte se, že máte práci jistou. Pečlivě se připravte na další kolo, buďte dál pokorní a zdravě sebevědomí. A klidně dál hledejte novou práci, protože vám nikdo nezaručí, že uspějete právě vy.

Chyby v nové práci

Uspěli jste a právě jste podepsali pracovní smlouvu? Na první pohled máte vyhráno, ale pořád je tu ještě zkušební doba, kdy si vás hodlá zaměstnavatel podrobně proklepnout – a kdy máte šanci dokázat mu, že jste skutečně tím, za koho vás díky pohovoru měl.

Kolektiv

Snažte se co nejvíce poznat prostředí firmy a kolegy. Nechtějte vyniknout a přechytračit všechny. Většina vašich kolegů je zkušenějších, mají léta praxe ve firmě a mohou vám poskytnout cenné informace a rady. Pokud se budete snažit mít nad nimi navrch, poštvete je proti sobě. A kdo nezapadne do kolektivu, ten má našlápnuto k výpovědi.

Dodělat práci

Ať už začnete jakýkoliv projekt či úkol, vždy se ho snažte dokončit. Ptejte se kolegů i nadřízených, hledejte různé cesty. Ale nevzdávejte to. Jakmile několik úkolů nedokončíte a je vám to navíc jedno, případně odevzdáte špatně odvedenou práci, zaměstnavatel si na vás bude dávat pozor. A nejspíš se s vámi brzy rozloučí.

Přeběhlíci

Předem si uvědomte, jestli je pro vás nová práce tou, kterou chcete dělat v příštích několika letech, nebo jde jen o přestupní stanici. Pokud po několika týdnech odejdete ke konkurenci (a už jste tento postup předtím několikrát zopakovali), vrhá to na vás špatné světlo.

Zaměstnavatel do vás investoval energii a čas, vše vám ukázal a vysvětlil a teď musí znovu shánět jiného pracovníka. Takže pokud se takhle budete chovat dál ve snaze jít stále za lepším, jednou můžete tvrdě narazit a zjistit, že vás ve firmách z oboru odmítají, protože už o vás vědí.

Co tedy lze říci závěrem? Pokud někdo skutečně pracovat chce, práci vždycky najde. Důležité je nepřetvařovat se, nelhat, snažit se jednat férově a klidně vzít i hůře placenou a méně kvalifikovanou nabídku, ze které se pak můžete odrazit výš.