Kontroly EET zpřísňují, razii neušla ani vietnamská tržnice SAPA

Sapa, vietnamská tržnice v Praze

Sapa, vietnamská tržnice v Praze Zdroj: E15, Michal Nosek

Vietnamská tržnice Sapa v Praze
Vietnamská tržnice Sapa v Praze
Vietnamská tržnice Sapa v Praze
Vietnamská tržnice Sapa v Praze
Vietnamská tržnice Sapa v Praze
65
Fotogalerie

Finanční a Celní správa začíná takříkajíc tlačit na pilu. Již proběhla i razie ve vietnamské tržnici SAPA, kontrolní akce dostala krycí jméno „TOPAS". Cíl akce byl jasný – prověřit, zda prodejci dodržují povinnosti, které pro ně vyplývají ze zákona o evidenci tržeb.

Výsledky kontrol dle berních úředníků ukazují, že se zde většina provozovatelů na evidenci tržeb připravila. Finanční správa ve spolupráci s Celním úřadem pro hlavní město Prahu provedla v průběhu šesti dní celkem 281 kontrol, při nichž bylo zaznamenáno 24 zjištění, která budou předána k řešení do správního řízení. Těmto podnikatelům hrozí pokuta až 500 tisíc korun.

„Nejčastějším pochybením bylo nevystavení účtenky, nezasílání údajů o tržbách na servery finanční správy a nevyvěšení informačního oznámení. Většina kontrolovaných subjektů však byla na evidenci tržeb připravena,“ hodnotil kontrolní akci ředitel Sekce metodiky a výkonu daní Generálního finančního ředitelství Jiří Fojtík.

Akce měla i vedlejší efekt, berní úředníci a celníci prověřovali, zda podnikatelé nedluží na daních nebo pokutách. A dlužili... Vybrána byla hotovost ve výši 640 tisíc korun a rovněž byl zajištěn osobní automobil v hodnotě 350 tisíc korun.

Zabavené padělky i maso

Celníkům se zároveň podařilo zajistit 4 500 kusů padělků (dámské kabelky, cestovní tašky, peněženky, kryty na mobilní telefony a přívěsky na klíče), jež byly neoprávněně označeny logy renomovaných světových výrobců. V případě, že by se trhovcům podařilo tyto falzifikáty prodat, škoda majitelům ochranných známek by byla téměř 43 milionů korun.

Dále při kontrole skladových prostor celníci objevili chlazené vepřové a kachní maso (cca 100 kg) bez patřičných dokladů, které bylo vzhledem k nevyhovujícím skladovacím a přepravním podmínkám předáno veterinární správě.

Dle aktuálních statistik na webu etrzby.cz eviduje téměř 141 tisíc poplatníků. Doposud bylo zaevidováno přes 736 milionů tržeb. Tržby má povinnost evidovat každý podnikatel (či právnická osoba), která přijímá platby hotově, kartou, stravenkami či jiným obdobným způsobem s výjimkou bezhotovostního převodu z účtu na účet.

Zatím evidují poskytovatelé ubytovacích a stravovacích služeb, maloobchodníci a velkoobchodníci. Od 1. března 2018 přijdou na řadu zemědělci, svobodná povolání a doprava. Poslední fáze je nastavena na červen 2018, do té spadne zbytek oborů. Vše ale bude záležet na výsledku podzimních voleb do poslanecké sněmovny.